GfK – A lakosság kilenctizede egyetért a hitelezés szigorításával

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 22. 00:04

A lakosság 89 százaléka egyetért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) javaslatával, amely szerint nagyobb körültekintéssel és felelősséggel szükséges hitelt nyújtani – áll a GfK Hungária felmérésben, amelyet a jegybank megbízásából készítettek.

Az MTI-hez eljuttatott felmérés szerint a lakosság mintegy kétharmada értesült már az MNB kezdeményezéséről. (A javaslat szerint havi nettó 250 ezer forint jövedelemig a háztartási hiteleknél a törlesztés/jövedelem arány maximuma forinthitelnél 30, eurónál 23, egyéb devizánál 15 százalék lenne. Havi nettó 500 ezer forint jövedelemig ezek az arányok 40, 31, illetve 20 százalék, 500 ezer forint fölött 50, 38 és 25 százalék.
Az MNB kezdeményezésével, amely szerint nagyobb körültekintéssel és felelősséggel szükséges hitelt nyújtani, a lakosság 89 százaléka ért egyet, az átlagosnál nagyobb arányban támogatják a javaslatot a 18-29 évesek és a havi 250 ezernél magasabb jövedelműek. Mivel az MNB javaslatát a kereskedelmi bankok nem támogatják, a felmérésben állásfoglalásra kérték a lakosságot. A válaszokból az szűrhető le, hogy a lakosság 60 százaléka az MNB érveit tartja meggyőzőbbnek, 13 százaléka pedig a kereskedelmi bankokét. Viszonylag magas, 27 százalék a bizonytalanok aránya, akik ebben a kérdésben nem tudtak állást foglalni – közli a ProfitLine.hu.Kapcsolódó cikkeink