Generációváltás zajlik a magyar mezőgazdaságban

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 28. 10:40

Több mint kétszázan vettek részt a Fiatal Agrárszakemberek Klubja rendezvényein, amelyeket a Syngenta szervezésében Balatonszárszón, Kecskeméten és Hajdúszoboszlón tartottak az elmúlt napokban. Itt a szakmai előadásokon túl a 20–40 év közötti agrárgazdálkodók egymással kötetlen formában is meg tudták osztani tapasztalataikat.

A magyar mezőgazdaságban generációváltás zajlik, mondta Heicz Péter, a Syngenta üzletfejlesztési vezetője. A 60 év feletti gazdálkodók hatvan százaléka rövid időn belül nyugdíjba vonul, helyüket fiatalok veszik át.

A KSH adatai szerint a gazdálkodók 31 százaléka 65 év feletti, átlagéletkoruk 56 év. Tavaly csaknem 62 ezer fiatal gazdát, mindössze a gazdák 12,8 százalékát tartottak nyilván. A fiatalok átlagéletkora 34 év.

– Az új generáció nincs könnyű helyzetben. Egy gazdálkodónak 2014-ben nem pusztán mezőgazdasági feladatokat kell ellátni, hanem olyan komplex vállalatirányítási, pénzügyi folyamatokat is menedzselnie kell, amelyek 20-30 évvel ezelőtt elképzelhetetlenek voltak. Ezeket a rendezvényeket azért hívtuk életre, hogy olyan információkat közvetítsünk számukra, amelyek révén sikeresebbek lehetnek a mezőgazdasági tevékenységükben, valamint a vállalkozásaik irányításában – hangsúlyozta Heicz Péter. – Ezt a korosztályt nagy nyitottság jellemzi az újdonságok és a tudás iránt, s keresik hasonló korú társaikat, hogy meg­osszák egymással véleményüket, tapasztalataikat

Kapcsolódó cikkeink