GDP előrejelzések 2012-re

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 09. 13:45

A külső kereslet, a mezőgazdaság teljesítménye és a hitelszűke jelentheti a legnagyobb kockázatot a 2012. évi GDP alakulásában, amely az MTI által pénteken kérdezett elemzők szerint a tavalyi 1,7 százalékos növekedés után 0,5 százalékos csökkenés és 0,3 százalékos növekedés között alakulhat.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2011. IV. negyedévében 1,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a növekedés hajtóereje elsősorban a mezőgazdaság, másodsorban az ipari export volt. A gazdaság teljesítménye 2011-ben 1,7 százalékkal bővült – közölte a KSH pénteken.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a részletes GDP-jelentéssel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy hogy a hazai növekedés az Európai Unió átlagánál jóval magasabb, tehát az ország felzárkózása folytatódik. A magyar adattal ellentétben az európai országok többségében gazdasági növekedés jelentős lassulása figyelhető meg. Az EU 27 esetében az előző negyedéves 1,4 százalékról 0,9 százalékra esett a bővülés üteme. Németország 2,7 százalékról 2 százalékra lassult, míg Csehország esetében 1,2 százalékról 0,5 százalékra csökkent az ütem.  Az NGM azt is kiemelte, hogy a háztartások fogyasztási kiadásai az előző negyedévhez hasonlóan (0,1%-kal) tovább emelkedtek, amit a kormányzat belső keresletet javító intézkedéseinek javára ír a minisztérium.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint a 1,7 százalékos tavalyi GDP adat jó, amihez hozzájárult a viszonylag kedvező nemzetközi környezet, amit a tíz százalékos exportnövekmény mutat, a jó mezőgazdasági teljesítmény és a kormány viszonylag laza fiskális politikája.
Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője a tavalyi GDP szerkezetét elemezve a mezőgazdaság 25 százalékost meghaladó növekménye mellett az ipar erős húzóerejét említette.
A gyenge magyarországi konjunktúrát szenvedi el az építőipar, amelynek visszaesése immár 2007 közepe óta tart – mondta Török Zoltán, amit Trippon Mariann azzal egészített ki, hogy “az ágazat valószínűleg elérte a mélypontot, ezért a CIB Bank idén már enyhe növekedéssel számol az építőiparban”.
A szolgáltatások tavaly 0,3 százalékkal húzták vissza a GDP-t, s az elemzők ezen belül is a pénzügyi szektor erős visszaesésére figyelmeztetnek. Ezzel összefüggésben jelentette ki Török Zoltán, hogy a beruházások tavaly öt százalékot meghaladó visszaesése után a Raiffeisen Bank 2012-re további 3 százalékos beruházási csökkenést vár. Trippon Mariann “tragikusnak” nevezte a tavalyi beruházási adatot.

Az elemzők idei GDP várakozásai eltérnek: Török Zoltán, az eurózóna 0,5 százalékos visszaesését említve Magyarországon is fél százalékos GDP csökkenést vár. A gyenge külső kereslet mellett arra számít, hogy mezőgazdaság tavalyi teljesítménye megismételhetetlen, ráadásul a kormány kénytelen lesz megszorítani, ami a közösségi fogyasztásra és a beruházásokra is kedvezőtlenül hat.
A CIB Bank GDP előrejelzése pozitív, 0,3 százalékos növekedést várunk – közölte Trippon Mariann. Az elemző szerint ez a prognózis csak akkor jöhet be, ha az EU-IMF megállapodás még az első félévben létrejön, amennyiben nem lesz megállapodás, akkor “a legrosszabbra kell felkészülni” – tette hozzá. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink