Gasztroblogok versenye
A webnaplónak is nevezett számítógépes blog a 21. század egyik sajátságos önkifejezési és kommunikációs formája. Általában a vélemények terjesztése a célja, de válhat az üzleti kommunikáció véleménybefolyásoló eszközévé is. A hagyományos médiumoknál egyszerűbben és főleg olcsóbban működtethető. Pont e tulajdonságoknak köszönhetően figyel fel a blogokra mind gyakrabban az üzleti világ és a sajtó.A hvg.hu Goldenblog 2008 versenyek keretei között idén harmadszor meghirdetett gasztroblog kategóriában már 72 webnaplót neveztek. Ezek készítői hihetetlenül változatos stílusban, megközelítésben és minőségben ontják az információt a világhálón az érdeklődőknek. Tartalomkínálatukban az intellektuális élményt, a recepteket vagy éppen a vitriolos kritikákat kereső olvasó is megtalálja a magának valót. Pont e sokféleségük az, ami miatt objektív rangsort nem igazán lehet közöttük felállítani. A szervezők is természetesnek fogadták hát el, hogy az eredménylistához sokaknak akadt kritikai megjegyzése; legtöbbjük a Bűvös Szakácsot hiányolta a kihirdetett győztesek közül.
Úgy tűnik, az egymástól függetlenül szavazó zsűritagok véleménye legalább egy dologban biztosan megegyezett: a „hivatásosokat”, a megélhetési blogozókat nem tették a legjobb amatőrök és félprofik közé. Gyimesi Zsuzsa, a hvg.hu Gasztró rovatának szerkesztője szerint a magas szintű fórumként is funkcionáló, teljes gasztronómiai világkép nyújtására törekvő profi webnaplók készítői szakmai és piaci kompetenciájukat is növelni próbálják a benevezéssel egy ilyen versenyre. Ám mégiscsak más súlycsoportot jelentenek, mit azok a csapatok, amelyek mögött nem állnak komoly anyagi erők, érdekeltségek és gasztronómiai szakújságíró-gárda:
– Sem a Bűvös Szakács, sem a Lucullus nem lett kizárva. Egyszerűen nem tartottam volna etikusnak, hogy mögéjük szoruljanak a lelkes amatőrök – ennek megfelelően szavaztam. Arról, hogy az értékelt többség közül valójában ki mennyire amatőr, valóban lehet vitatkozni, a kérdésre sokszor mi is csak később tudtuk, tudjuk meg a választ. Nálam az igényes „műkedvelők” voltak a favoritok: a szerint értékeltem, mennyire láttam stílusosnak, világra nyitottnak, emocionálisnak egy-egy blog szerzőjét. Nem minden kedvencem került az első tízbe. Az én listám elejére az élvezetes stílusú Részletek egy soha el nem készülő szakácskönyvből került, ami szerintem igényes, alapos, széles látókörű blog, nagyon jó képanyaggal. Végül csak hetedik lett ugyan, de készítője, különdíjként, honoráriumért publikálhatja gondolatait a hvg.hu-n – már ha elfogadja a felkérést! – mondta a szerkesztő.
És hogy mit profitálhat mindebből a szakma? Gyimesi Zsuzsa szerint a profik is találhatnak az amatőr oldalakon jó kész vagy továbbfejleszthető ötleteket, utalásokat az őket is érintő problémákra, és a potenciális vendégigényekre. Csak ne szégyelljünk tanulni…
A verseny részletei: www.goldenblog.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Digitális formában is elérhetővé válik a SZÉP-kártya 2025-től
2025. szeptember 1-jétől jelentős változás lép életbe a SZÉP-kártya felhasználásában:…
Tovább olvasom >A MOL Campus mindkét étterme, a Virtu és a Zazie is Michelin ajánlást kapott
Mindössze egy évvel a megnyitásukat követően a MOL Campus mindkét…
Tovább olvasom >Változások az alkoholreklámozási szabályokban 2024. január 1-től
2024. január 1-jétől jelentős változások lépnek életbe az alkoholreklámozás terén,…
Tovább olvasom >