Francia éremeső a magyar boroknak

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 18. 08:21

A bordeaux-i Challenge International du Vin versenyen kiemelkedően szerepelt az egri Demeter Pincészet az idei évben is. A borok olimpiáján, az immáron 35. alkalommal megrendezett nívós borversenyen a pincészet Hanga 2010 borát aranyéremmel díjazták. A legeredményesebb magyar borvidék idén is az Egri borvidék lett: a 7 egri borász 14 érmet hozott el, 1 arany-, 8 ezüst- és 5 bronzérmet.

A magyar borászok az idei évben is szépen helytálltak a franciaországi Challenge International du Vin borversenyen, összesen 8 arany-, 12 ezüst- és 17 bronzérem került Magyarország éremtáblázatába. Az összesen 37 éremből 14 érmet az egri borászok kaptak, amelyből 3 érem a Demeter Pincészethez vándorolt.
Az érmek alapján így a legeredményesebb magyar borvidék az Egri borvidék lett a tavalyi év után idén is, a legeredményesebb egri pincészet pedig a Demeter Pincészet, melynek Hanga 2010 fehérbora érdemelte ki az aranyérmet. Ezzel a borral duplázott Demeter Csaba, 2010 Ev Fiatal Borásza, mivel a tavalyi évben a Hanga 2009-et is díjazták aranyéremmel Bordeuax-ban.
Demeter Csabát az év elején tüntették ki Az Év Fiatal Borásza címmel, mely különösen fontos hazai elismerés a számos külföldi siker után. A 100%-os kézi szőlőművelés, a kézi szüretelés, a kiváló minőségű szőlő és a Demeter Pincészet szakértelmének kombinációja ismét bizonyított, nemzetközileg is.

A Demeter Pincészet legjobbjai a 2011-es Challenge International du Vin versenyen:

1. Hanga 2010 – aranyérem
2. Törökverő 2009 – ezüstérem
3. Ördöngős Hárslevelű 2006 – bronzérem

A díjnyertes borokról:

Hanga 2010

Üde, florális jegyekkel díszített, könnyed bor a mindennapokra. Színe zöldes, kevés szalmasárga beütéssel. Savai jól jellemzik a termőhelyet, illatában némi tűzkő és egy kis méz is megjelenik a könnyed fehérszirmú virágok illata mellett. Ízében a jó savak mellé teltség is párosul, közepesen hosszú lecsengéssel. ízjegyeiben fellelhetők az ásványos jegyek és egy kevés mandulás karakter is.

60% Hárslevelű, 40% Olaszrizling

Törökverő 2009

Közepes rubinszínű bor halvány rózsaszínes széllel és reflexekkel. Illatában az alkoholban eltett meggy, cseresznye és szilva is megtalálható, hozzá némi karácsonyi fűszerekkel, szegfűszeggel, fahéjjal, szerecsendióval és narancshéjjal. Szép érett savakkal és tanninokkal rendelkezik, alkoholja simulékony, közepesnél nagyobb test és komoly komplexitás jellemzi. Ízjegyei közt ismét megjelenik az alkoholban eltett szilva, de mellette kevés gyümölcskenyér, fehérbors, vegetális jegyek és pörkölt mogyoró is. Hosszú lecsengésében csokoládés motívumok tűnnek fel.

Cabernet franc 40%, Kékfrankos 40%, Merlot 20%

Ördöngős Hárslevelű 2006

Különleges illata hársteára emlékeztet, de érződik még benne dió, leheletnyi fa és sok érett gyümölcs. Telt, határozott bor jó savakkal, sokrétű, fejlődő ízvilággal, megfelelő hosszúságú krémes utóíz a kortyban.

100% Hárslevelű

Kapcsolódó cikkeink