Forint „párnában”

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 02. 01. 08:00

– Általában óvatosabbá váltak a befektetők világszerte – így összegezte a GfK-csoport által a The Wall Street Journal Europe megbízásából készített „Befektetési barométer” tapasztalatait Kozák Ákos, a GfK Hungária ügyvezető igazgatója a cég december 14-i sajtótájékoztatóján.
Tízből nyolc magánbefektető számára a megtakarítások kamatoztatásakor fontosabb a biztonság, mint a magas hozam. Európában a megkérdezettek 40 százaléka, az Egyesült Államokban pedig közel minden második megtakarítáokkal rendelkező válaszadó bankbetétbe fektet. Nagy népszerűségnek örvendenek továbbá az életbiztosítások és nyugdíjalapok is, bár országonként jelentős eltérések figyelhetők meg.
– Magyarországon még mindig kiemelkedően magas azok aránya, akik megtakarított pénzüket úgymond „párnában tartják” – fogalmazott Kozák Ákos.
Hazánkban a háztartások 75 százaléka pénzük kamatoztatására egyik vizsgált befektetési eszközt sem veszi igénybe. Megtakarításaik kamatoztatására bankbetétet 11 százalék (ez az arány 2004 őszén még 22 százalék volt), életbiztosítást pedig 10 százalék választott. A Nyugat-Európában széles körben előnyben részesített nyugdíjalapokat a megkérdezettek jelenleg csupán mintegy 5 százaléka veszi igénybe. A megkérdezett magyar háztartások többsége – 64 százaléka – kevesebbet fog megtakarítani a következő 12 hónapban, mint a megelőzőben.
A magyarok elsősorban a banki tanács­adóktól szereznek információt a befektetési formákról. Másodsorban a családtól és barátoktól, harmadsorban a televízióból tájékozódnak. Az USA-ban legfontosabb forrásként megjelölt „független tanácsadó” nálunk csak negyedik a sorban.

Kapcsolódó cikkeink