Font: A teljes élelmiszeripari privatizációt át kellene tekinteni

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 26. 13:24

Két héten belül megalakul, azt követően pedig 90 napig vizsgálódik az a parlamenti bizottság, amely a cukoripari privatizációt és a csatlakozási utáni uniós cukorreformban képviselt magyar álláspontot tekinti át – nyilatkozta az agromonitor.hu-nak Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke.

A testület elsősorban a ’90-es évek eleji spontán és állami privatizációt, a későbbi gyárbezárásokat, illetve a magyar cukortermelési kvóta uniós csatlakozás utáni visszaadási körülményeit vizsgálja. Az események nyomán a hazai cukortermelés az egykori 600 ezer tonnáról 105 ezer tonnára csökkent és nettó importőri pozíciót vont maga után. A vizsgálóbizottság létrehozására irányuló parlamenti határozati javaslat – főként a korábbi szocialista-szabaddemokrata koalíciók esetében – a politikai és a büntetőjogi felelősség megállapítását is felveti és nyomozóhatósági büntetőeljárások megindítását sem tartja kizártnak.

Már most felvetődik azonban, hogy egy másik országgyűlési vizsgálóbizottságnak a teljes élelmiszeripari privatizációt is át kellene tekintenie. E testület – közölte Font Sándor – egyéves mandátummal jöhetne létre, de esetleges felállításáról későbbi időpontban születhet csak döntés – írja az agromonitor.hu.


Kapcsolódó cikkeink