Folyjon hát krumplivér! – A nap képe

Szerző: Trademagazin Dátum: 2019. 08. 06. 07:48

Még Peruban is kevesen ismerik a bordó belsejű, zaftos húsú krumplifajtát, a Yawart. Láttára nemcsak nekünk jut eszünkbe a vér – a növény kecsua neve ugyanezt jelenti. Az Andokban óriási fajtaválasztékban megtalálható burgonyát a perui értők a biológiai sokféleségének drágaköveként tartják számon. A Yawar visszahozásának a köztudatba óriási szerepe van egy az éttermi munkától már visszavonult, idejét a helyi élelmiszerspecialitások népszerűsítésére áldozó celeb-séfnek, Gaston Acuriónak.

Dél-Amerika vendéglátói kultúrája gyorsan gazdagodik, 2014-ben például limai Central éttermet a világ Top 50 éttermének éves szavazásán a 15. legjobbnak választották. A május végére a perui szupermarketekben is megjelenő Yawart feltehetően gyakran és szívesen használják majd az ottani éttermek is. Várjuk hát, hogy az utazók, az ínyencek hamar hírt hoznak majd a különlegességről Európába is, mi pedig eltanuljuk a dél-amerikai kollégáktól azt, amit érdemes tőlük eltanulni!

Címkék:

Kapcsolódó cikkeink