Fókuszban a gyermekelhízás megelőzése

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 22. 10:32

A 4–10 éves gyermekek közül minden negyedik túlsúlyos hazánkban; táplálkozásukat egyes tápanyagok túlzott vagy épp hiányos bevitele, valamint kritikusan kevés vízfogyasztás jellemzi. Ezek a problémák egyre sürgetőbbé teszik számunkra, hogy a gyermekek kedvezőtlen táplálkozási szokásain javítsunk – vallja Szilva Mónika, a Nestlé kommunikációs és marketingigazgatója.

Nutrikid_130605_0016_1_opt

Már életünk első néhány évében eldől, hogy mit és milyen rendszerességgel fogyasztunk a következő évtizedekben. Összhangban a szakmai szervezetek álláspontjával ahhoz, hogy a magyar családok kedvezőtlen táplálkozási szokásai tartósan javuljanak, a felnövekvő generációk és szüleik körében mielőbb szemléletváltozást szükséges elérni.

– Számunkra, mint vezető élelmiszeripari gyártó számára, fenntarthatósági törekvéseink elsősorban a táplálkozás, egészség és jóllét stratégiai cél elérésével valósulhatnak meg a gyakorlatban. A Nestlé összes azon tevékenységét, melyekkel elősegíthetjük a gyermekek kiegyensúlyozott életmódjának kialakítását Magyarországon a Nestlé az Egészséges Gyermekekért Program fogja össze, mely a világ 80 országában működő kezdeményezés – mondta el Szilva Mónika.

A program legutóbbi reprezentatív felmérésében arra keresték a választ, hogy milyen hatással van a szülők egészségtudatos szemlélete vagy éppen annak hiánya a gyerekek táplálkozására. A kutatás megerősítette azt a szakértői véleményt, hogy a szülők és a család étkezési szokásai meghatározóak a gyermekek táplálkozási szokásainak kialakulásában.

A friss gyümölcs, zöldség fogyasztása mellett leginkább a rendszeres családi étkezés és a közös főzések során átadott jó példa az egészségtudatos szülők főbb ismérve. Gyermekeik a hét minden napján esznek friss zöldséget, hetente legalább egyszer fogyasztanak halat, és kétszer gyakrabban fogyasztanak teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, illetve zsírszegény húst, mint a kevésbé egészségtudatos anyák gyermekei. Így náluk időben kialakul a kiegyensúlyozott táplálkozás mintája, mely az elhízás megelőzésének alapfeltétele.

Összefogás és vállalások a gyermekek egészségéért

– A szülői minta sokban javíthat tehát a gyermekek étkezésén, a megfelelő táplálkozási szokások kialakításához azonban tartós szemléletváltás szükséges, hogy ne a rossz minták öröklődjenek a családok étkezési szokásaiban. Ennek megteremtése csak az egész társadalmon átívelő összefogással, az élelmiszer-iparági és az egészségügyi szervezetek bevonásával lehetséges. Ez a Nestlé az Egészséges Gyermekekért Program célja – mondta el Szilva Mónika.

Az érintettek közötti folyamatos párbeszédet és együttgondolkodást segítik elő a szakmai partnerekkel, egészségügyi szakértőkkel folytatott konzultációs fórumok, valamint az iparágat képviselő szövetségekkel történő egyeztetések is. A vállalat az elsők között csatlakozott 2014-ben az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) által életre hívott Együtt a Fogyasztókért kezdeményezéshez. Ennek keretein belül a ­Nestlé konkrét vállalásokkal kötelezte el magát a termékfejlesztés, a felelős reklámozás, a címkézés, valamint a kiegyensúlyozott életmód népszerűsítése területén, melyek többsége a Nestlé az Egészséges Gyermekekért Programhoz kapcsolódik.

– Fontos, hogy a szülők tudatos döntést hozzanak a család táplálkozásával kapcsolatban. Kutatási eredményeink széles körű ismertetésével párhuzamosan egyrészt a megfelelő termékportfólió biztosításával, másrészt a szülők táplálkozási ismereteinek bővítésével tudunk segíteni. A fogyasztóknak már a termékcsomagoláson elhelyezett információkkal, az adagolási útmutató és a Referencia Beviteli Érték feltüntetésével igyekszünk útmutatást biztosítani – teszi hozzá a Nestlé kommunikációs és marketingigazgatója.

A Nestlé az Egészséges Gyermekekért Program támogatóként csatlakozott az öt szakmai szervezet (a Magyar Gyermekorvosok Társasága, a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, a Magyar Védőnők Egyesülete és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet) által életre hívott Összefogás a Gyermekek Egészségéért kezdeményezéshez is.

Ez a szakmai összefogás azért jött létre, hogy támogassa a kisdedkori helyes táplálást, így többek között edukációs programokat dolgoznak ki és juttatnak el a házi gyermekorvosoknak és védőnőknek, egészségügyi szakembereknek. A Nestlé a program keretein belül segíti a szakmai összefogás által létrehozott első gyermek-prevenciós központ kialakítását Pécsett, valamint megosztja kutatásainak eredményeit az összefogás szakembereivel.

Az edukáció fontossága

A vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított, cukor- és sócsökkentett termékek fejlesztése mellett a programban kiemelten hangsúlyos terület a gyermekek oktatása, hogy a szülői és intézményi hatás mellett a közvetlen tapasztalat is meghatározza a gyerekek étkezéshez való viszonyát.

2003-ban a Nestlé a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével (MDOSZ) közösen indította el Nutrikid egészségnevelő oktatóprogramját, melyet az általános iskolák térítésmentesen vehetnek igénybe. A minden termékmegjelenítéstől mentes program célja, hogy a 10–12 éves gyermekek országszerte tudatosabban gondolkodjanak a helyes táplálkozásról és mozgásról. Az elmúlt 12 évben a magyar általános iskolák 85 százalékát, több mint 430 000 diákot sikerült elérni. Az elkövetkező időszakban a Nutrikid tananyagok fejlesztése a cél, hogy mind a tanárok, mind a diákok igényeinek a lehető legnagyobb mértékben megfeleljen a tananyag.

Szintén a gyermekek egészségtudatos életmódjának kialakítását segíti az MDOSZ GYERE – Gyermekek Egészsége programja is, mely idén novemberben Szerencsen is elindult.

A Nestlé az Egészséges Gyermekekért Program támogatásával megvalósuló hároméves programban a város teljes 0–18 év közötti lakossága, összesen 2259 gyermek vesz részt. A dietetikusok a szülők, az oktatási intézmények, a védőnők, valamint a helyi közétkeztetés képviselői bevonásával ismertetik meg a gyerekeket a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás fontosságával.

A program indulásakor a helyi védőnők segítségével felmérik a 6–12 éves gyermekek egészségi állapotát. Az iskolákban és óvodákban dietetikusok tartanak a gyerekeknek játékos gyakorlati foglalkozásokat, előadásokat, amelyek során negyedévente egy-egy egészséges táplálkozással kapcsolatos témát dolgoznak fel. Természetesen a szülőket is bevonják a szakemberek, számukra minden egyes tematika kapcsán összefoglaló anyagot juttatnak el, illetve a program teljes ideje alatt ingyenes online dietetikai tanácsadást is igényelhetnek. (x)

Kapcsolódó cikkeink