FM: szükség van az élelmiszerbiztonságért felelős központi hatóságra

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 26. 11:40

Az elmúlt évek eredményei azt bizonyítják, hogy szükség van arra a központi hatóságra, amely az élelmiszerláncban az élelmiszerbiztonságért felelős – mondta Bognár Lajos országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

polc-

Az élelmiszerlánc-felügyeletet egy felmérés szerint a lakosság nagy része fontosnak tartja, ötös skálán 4,6-4,8 közötti értéket mértek. A válaszadók 36 százaléka szerint a hazai élelmiszerbiztonság helyzete javult, és csak 5 százalék gondolja azt, hogy romlott – ismertette a helyettes államtitkár.

Hangsúlyozta, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az elmúlt években nagy figyelmet fordított az ellenőrzésekből, vizsgálatokból származó információk gyűjtésére, feldolgozására és közzétételére közérthető módon.

Az élelmiszerlánc-felügyeletről és a felügyeleti díj felhasználásáról szóló 2014-es országos főállatorvosi jelentést a héten elfogadta a kormány, és június 30-áig benyújtja az Országgyűlésnek – közölte.
Az ellenőrzésben a láncszemlélet érvényesül, nemcsak hagyományos fogyasztóvédői termékellenőrzést, hanem folyamatellenőrzést végeznek. Ehhez teremt forrást az élelmiszerlánc-felügyeleti díj, amely tavaly 11 milliárd forint volt – mondta el Bognár Lajos.

Az összegből 1 milliárd forintot fordítottak fejlesztésekre, alapvetően informatikai fejlesztésekre és a laboratóriumi munkához kötődő műszerbeszerzésekre. A kormányhivatalok élelmiszerlánc-felügyeleti feladatainak végrehajtását pedig csaknem 6 milliárd forinttal támogatták.

Az informatikai fejlesztések eredményeként jött létre az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer, már 300 ezer ügyfelet tartanak nyilván, amelyek az élelmiszerláncban, akár az előállításban, akár a kereskedelemben vesznek részt – ismertette.

A kormányhivatalok által végzett 190 ezer ellenőrzés mellett a Nébih 531 ellenőrzést hajtott végre tavaly, ami 36 százalékos emelkedés az előző évhez képest. A kiszabott bírság összege 2,7-szeresére nőtt, csaknem 400 millió forintot tett ki.

A célzott ellenőrzések hatékonyan szűrik ki a feketegazdaságban részt vevőket – emelte ki a főállatorvos.

A forgalomból 1460 tonna terméket kellett kivonni, ennek 84 százaléka volt élelmiszer.
Összesen 2 millió laboratóriumi vizsgálatot végzett el a Nébih 1 millió minta feldolgozásával.
Az élelmiszerbiztonság mellett az élelmiszerminőség is kiemelt feladata volt a Nébihnek tavaly, és idén is folytatódnak a minőségi vizsgálatok – mondta a helyettes államtitkár. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink