FM: stabil növekedési pályára állt a szarvasmarha-ágazat

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 25. 11:32

Stabil növekedési pályára állt a szarvasmarha-ágazat az elmúlt években, a kormány nem hagyta magára az ágazatot – a Földművelésügyi Minisztérium (FM) csütörtöki tájékoztatása szerint ezt hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete szakmai napján Szentkirályon.

szarvasmarha

A miniszter közölte, hogy a szarvasmarha ágazat a tavalyi 244 milliárd forintos kibocsátásával a teljes mezőgazdasági termelés 10,2 százalékát adta. A 802 ezer állatot számláló állomány elérte a 2000. évi szintet. A magyartarka tehén állománya jelenleg meghaladja a 29 700 állatot.

A tejtermelés kibocsátása is nőtt, tavaly 61 százalékkal haladta meg a 2010. évit. A tejtermelők felvásárlókkal szembeni függetlenségét a közvetlen termelői értékesítés erősítésével tette a tárca lehetővé.
Idén április 1-jén megszűnt az európai uniós tejkvótarendszer, erre a minisztérium már évekkel korábban megkezdte a felkészülést. Ennek volt a része a diszkriminatív árképzés tilalmának bevezetése, amelynek lényege, hogy a hazai és külföldi termékek esetében a kereskedők azonos árképzési módszert alkalmazzanak – emelte ki a miniszter a közlemény szerint.

A magyar tej és sajt népszerűsítése érdekében 2012 óta folyamatosak az egyeztetések a kereskedelmi láncokkal. Idén 420 millió forint áll rendelkezésre a magyar tejet népszerűsítő marketingkampányra.
A közlemény szerint Fazekas Sándor kiemelte a magas feldolgozottságú tejtermékek értékesítésének fontosságát, amelyre rendelkezésre állnak európai uniós források.

A kormány tavaly indította el a Több munkahelyet a mezőgazdaságba! programot a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése érdekében. Az állattenyésztés, valamint a zöldség- és gyümölcstermesztés kiemelt támogatásával több ezer új munkahelyet kíván a kormány létrehozni 2020-ig összesen 212 milliárd forint támogatásból.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: 2015-től az új Közös Agrárpolitika forrásainak egyik első számú kedvezményezettje a szarvasmarha-ágazat lesz.

A tejhasznú tehenek támogatására rendelkezésre álló uniós forrás csaknem 21 milliárd forint. A húshasznú anyatehenekre kifizethető forrás 10,8 milliárd forint, és a hízott bika támogatásra fordítható keret 1,4 milliárd forint.

Ezeken kívül folytatódik az állatgyógyászati költségek támogatása 8,5 milliárd forint értékben és 3,6 milliárd forint áll rendelkezésre az állati hulla elszállítási és ártalmatlanítási intézkedés finanszírozására.
A miniszter megemlítette az idén bevezetett áfacsökkentést is, amely szintén hozzájárult az ágazat sikerességéhez és fehérítéséhez – áll az FM közleményében. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink