Flottakezelés és operatív lízing

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 09. 00:39

Az év elejével hatályos törvénymódosítások egyre több vállalat figyelmét irányították a gépjárműflotta-kezelés kiszervezésében rejlő adminisztrációs és költségcsökkentési előnyökre. Egy szakértő flottakezelő megbízásának további pozitív hatása, hogy a kiszervezés következtében felszabaduló pénzügyi és emberi erőforrásokat a vállalatok alaptevékenységük hatékonyabbá tételére fordíthatják.

Európában kis visszaesés tapasztalható az új autók értékesítésében, de Magyarországon 2012 első kilenc hónapjában 15 százalékkal több autót helyeztek forgalomba, mint egy évvel korábban. Hazánkban tíz új autóból hetet cégautóként adtak el, és az adóváltozások miatt idén, tavalyhoz képest, akár 22 százalékkal olcsóbb lehet a vállalati autó bérlése.

Előnyök már néhány autótól is

A vállalkozások számára nemcsak kényelmes megoldást, hanem jelentős kiadáscsökkentést is jelent a flottakezelés tartós bérleti konstrukcióban történő kiszervezése, hiszen így nemcsak a bérleti díj számolható el költségként, de az áfa is visszaigényelhető, ha a jogszabályi feltételeknek megfelelően vezetett útnyilvántartás igazolja az üzleti- és magánhasználat arányát. Ezzel szemben saját vásárlás esetén, az amúgy is forráshiánnyal küzdő vállalatok pénze a gépkocsiban van lekötve, nem kamatozik és nem forgatható be az alaptevékenység fejlesztésébe. A vállalkozásnak önállóan kell intéznie a biztosítást, baleset esetén a kárrendezést, ideiglenes bérautót, periodikus szervizeket, szezonális gumicseréket, míg tartós bérletnél minderről és még sok másról – legyen szó optimális modellválasztásról,
adatgyűjtésről, az autópark költségeinek elemzéseiről vagy cégautó-szabályzat elkészítéséről – a szolgáltató gondoskodik. Bérletnél nincs szükség külön alkalmazottra, aki a flotta ügyeit szervezi, hiszen a napi operatív ügyeket a flottakezelő kapcsolattartója intézi.

A kereskedelmi igazgató biztatónak tartja a hazai országos adatokban és a flottaautó-értékesítésükben az idei év első időszakában elért emelkedést. A költséghatékony operatívlízing-konstrukció és az adóváltozások együttesen kiváló lehetőséget kínálnak most a vállalatoknak. Akár már néhány autó esetében is jó megoldást jelenthet az operatívlízing-konstrukció – állítja –, amelynél a gépjárművek eszközértéke kikerül a mérlegből, és a havi bérleti díj mint ráfordítás jelenik meg az eredménykimutatásban.

Ennél a bérleti konstrukciónál további előny, hogy a lízingbe adó a szerződés kezdetén garantál egy maradványértéket és egy üzemeltetési költséget, így az, hogy az autó a bérlet lezárásakor végül milyen áron kerül értékesítésre és a futamidő alatt milyen szervizköltségek merülnek fel, csak a lízingbe adónak jelent kockázatot.

E finanszírozási formával egyszerűbbé válik a költségtervezés és a könyvelés, hiszen a járművek használatáért a cég havi bérleti díjat
fizet, amely jól tervezhetővé, egyúttal elemezhetővé teszi a gépjárművekhez kapcsolódó kiadásokat.

Cégautó-szabályzat pár hét alatt

A LeasePlan számos olyan alternatívát is mutat ügyfeleinek, melyekkel fenntarthatják alkalmazottaik elégedettségét, mégis csökkenthetik a céges gépkocsikhoz kapcsolódó kiadásaikat. Mérsékelhetők a havi költségek például a futamidő meghosszabbításával vagy kisebb fogyasztású és alacsonyabb üzemeltetési költségű modellek választásával. Az emelkedő üzemanyagárak miatt a flották esetében is fókuszba kerülhetnek az alternatív hajtású gépkocsik. Ezen járművekkel és a környezettudatos gépjárműhasználat ösztönzésével – például ökovezetési tanfolyammal – nemcsak költséget spórolhat a vállalat, de a flotta üzemeltetését bevonhatja társadalmi felelősségvállalási programjába, és csökkentheti járműparkja károsanyag-kibocsátását.

A költségek optimalizálásában a flottakezelő egy belső „cégautó-szabályzat” (car policy) összeállításával – vagy a már meglévő dokumentum felülvizsgálatával – is segíti ügyfeleit. A szabályzatban rögzítésre kerülnek a gépjárműválasztás keretei, a használat feltételei, valamint a gépjárműhasználat során felmerülő költségek pénzügyi rendezésének folyamatai. Egyértelmű, hogy a vállalat stratégiáját támogató car policy elejét veszi a félreértéseknek és problémás helyzeteknek.

– A LeasePlan segítségével tapasztalat híján is van mód megfelelő flottapolitika elkészítésére anélkül, hogy hónapokat kellene eltölteni a dokumentum megalkotásával. A flottát használó vállalat közreműködésével akár 1-2 hét alatt elkészíthető a testreszabott, átfogó cégautó-szabályzat, amely minden kritériumnak megfelel – javasolja Pesti Tímea.

Spórolás szemléletváltoztatással

A LeasePlan tapasztalatai
alapján egyértelmű kommunikációval és néhány motivációs elem bevezetésével a gépjárművezetők hatékonyan ösztönözhetők arra, hogy változtassanak vezetési magatartásukon, ami szintén nagy szerepet játszhat
a költségek csökkentésében. Még kedvezőbb hatást érhetünk el a vezetői magatartás javításában, ha a költségek mellett társadalmi felelősségvállalási szempontokra is felhívjuk a figyelmet.
A gépjárművezetőket aktívabb együttműködésre lehet sarkallni, ha számszerűsítik – például a szén-dioxid-kibocsátás segítségével –, hogy mennyivel járulnak hozzá a biztonságosabb, környezetkímélőbb közlekedéshez.

A változást elősegíthetik a vállalat tevékenységére és
a járművezetők képességeire szabott vezetéstechnikai és ökovezetési képzések, melyek történhetnek online elméleti oktatás keretében, szélsőséges útviszonyokat személtető
tanpályákon és közúti forgalomban. A tanultak a gépjárművezetők között indított üzemanyag-fogyasztási versenyekkel egyszerűen ültethetők át a napi gyakorlatba.

Kényelmesen,
weben keresztül

A LeasePlan az előnyös konstrukciókon túl a gépjárművezetők kényelmére is nagy hangsúlyt fektet. A Webszerviz segítségével ugyanis néhány kattintással online intézhetik a gépjárművek karbantartásával és javításával kapcsolatos teendőket. A LeasePlan biztosítja, hogy a vezető tartózkodási helyéhez a lehető legközelebb
eső szervizben, a lehető legrövidebb idő alatt végezzék el gépjárművén a kért karbantartást, illetve javítást, miközben az interneten nyomon követhetik autóik szervizfolyamatának státusát, továbbá bármikor információt kérhetnek korábbi szervizbejelentéseikről is. Az sms alapú emlékeztető-szolgáltatás pedig garantálja, hogy mindig időben értesüljenek az éppen soron következő kötelező szervizről és műszaki vizsgáról.

A holland anyavállalattal rendelkező LeasePlan piacvezető a hazai és a nemzetközi flotta- és gépjármű-kezelési piacon. Hazánkban közel 9000 autóval több mint 400 ügyfelet szolgál ki. Az elmúlt több mint 15 év során a LeasePlan Magyarországon is fenntartotta piacvezető szerepét, hiszen
a hazai gépjárműpark lízing- és kezeléspiacának közel egyharmadát birtokolja.

Kapcsolódó cikkeink