Fernet-Branca
1845-ben Milánóban alapította meg italgyártó cégét Bernardino Branca. Ekkor indult meg a neves gyógynövénykeserű, a Fernet-Branca gyártása is, amely huszonhét gyógynövény ízét tartalmazza; ezeket alkoholba keverve tölgyfahordóban érlelik az italt több mint egy éven keresztül – cukortartalma pedig rendkívül alacsony. Bár a pontos receptet a vállalat vezetésén kívül a mai napig senki nem ismeri, annyit tudhatunk, hogy szúrós aloét, tárnicsot, angyalgyökeret, kamillát, kinint, kalumbagyökeret, kínai rebarbarát, mirhát, borsmentát és sáfrányt is tartalmaz.
Illata jóval erősebb, mint más gyógynövénykeserűké, erős karakterét leginkább a borsmentának köszönheti, de a virág- és gyökérjegyek is érződnek rajta. A karakteres keserű íz miatt az amarocsaládba tartozik, amelyet leginkább étkezések után fogyasztanak, de kiválóan alkalmas a gyomorpanaszok megszüntetésére is. Az utóbbi években a bartenderek egyik kedvenc alapanyagává vált, de igazi népszerűségét a kólának köszönheti – Dél-Amerika egyes országaiban ugyanis hatalmas népszerűségnek örvend a Fernet-kóla frissítő.
A gyártó már 1865-ben újsághirdetésekkel népszerűsítette a márkát, a képünkön látható reklámgrafika 1876-ban jelent meg a később Olaszország legolvasottabb napilapjává váló „Il Corriere della Sera” legelső kiadásában. A Fernet-Branca azonnal népszerűvé vált az orvosok, természetgyógyászok és gondozóotthonok vezetőinek körében, akiknek az ajánlása kulcsszerepet játszott az ital általános sikerében. (x)
Kapcsolódó cikkeink
Már a 40 év alattiak 60 százaléka küzd valamilyen krónikus betegséggel – egyre tudatosabban keressük a természetes gyógymódokat
A magyar lakosság 75 százalékának van valamilyen egészségi problémája, a…
Tovább olvasom >Hubertus Vérnarancs
Új taggal bővült a klasszikus magyar gyógynövénylikőr-család, a St.Hubertus. A…
Tovább olvasom >Gyógynövénytúrák Magyarországon
A gyógynövények titkai iránt érdeklődőknek tart előadást a Magyar Kereskedelmi…
Tovább olvasom >További cikkeink
20 éves a TV Paprika – A nap videója
Abban, hogy bátrabbak és kísérletezőbbek vagyunk a konyhában, mint két…
Tovább olvasom >A szervízdíj nem borravaló – itt a különbség a kettő között
Gyakran nagy bizonytalanság övezi, hogy a mára szinte mindenhol alkalmazott…
Tovább olvasom >Új magyar MICHELIN-csillagos és Green Star étterem
A mai napon a Michelin lerántotta a leplet arról, hogy…
Tovább olvasom >