Fernet-Branca

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 11. 20. 11:17

1845-ben Milánóban alapította meg italgyártó cégét Bernardino Branca. Ekkor indult meg a neves gyógynövénykeserű, a Fernet-Branca gyártása is, amely huszonhét gyógynövény ízét tartalmazza; ezeket alkoholba keverve tölgyfahordóban érlelik az italt több mint egy éven keresztül – cukortartalma pedig rendkívül alacsony. Bár a pontos receptet a vállalat vezetésén kívül a mai napig senki nem ismeri, annyit tudhatunk, hogy szúrós aloét, tárnicsot, angyalgyökeret, kamillát, kinint, kalumbagyökeret, kínai rebarbarát, mirhát, borsmentát és sáfrányt is tartalmaz.

Illata jóval erősebb, mint más gyógynövénykeserűké, erős karakterét leginkább a borsmentának köszönheti, de a virág- és gyökérjegyek is érződnek rajta. A karakteres keserű íz miatt az amarocsaládba tartozik, amelyet leginkább étkezések után fogyasztanak, de kiválóan alkalmas a gyomorpanaszok megszüntetésére is. Az utóbbi években a bartenderek egyik kedvenc alapanyagává vált, de igazi népszerűségét a kólának köszönheti – Dél-Amerika egyes országaiban ugyanis hatalmas népszerűségnek örvend a Fernet-kóla frissítő.

A gyártó már 1865-ben újsághirdetésekkel népszerűsítette a márkát, a képünkön látható reklámgrafika 1876-ban jelent meg a később Olaszország legolvasottabb napilapjává váló „Il Corriere della Sera” legelső kiadásában. A Fernet-Branca azonnal népszerűvé vált az orvosok, természetgyógyászok és gondozóotthonok vezetőinek körében, akiknek az ajánlása kulcsszerepet játszott az ital általános sikerében. (x)