Felülmúlta a várakozásokat az euróövezeti bmi

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 04. 12:20

Az elemzők által várt 48,3 pontnál, illetve a novemberi 47,5 pontnál jobb lett, 48,8 pontra nőtt decemberben az euróövezeti szolgáltatási beszerzési menedzser index (bmi) – közölte a Markit kutatóintézet szerdán az MTI-vel.

A szolgáltatási és ipari indexekből képzett összetett beszerzési menedzser index decemberi értéke 48,3 pontra nőtt a novemberi 47,0 pontról. A decemberi érték magasabb a korábban közölt 47,9 pontos gyorsbecslésnél.

A nagyobb euróövezeti gazdaságok közül Németországban és Franciaországban javult, Olaszországban romlott decemberben a szolgáltatási szektor teljesítménye. Németországban a novemberi 50,3 pontról 52,4 pontra, míg Franciaországban 49,6 pontról 50,3 pontra nőtt decemberben a szolgáltatási bmi. Olaszországban 45,8 pontról 44,5 pontra csökkent decemberben a mutató értéke.

A mutatók 50 pont feletti értékei a gazdasági tevékenység bővülését, az 50 pont alatti értékek visszaesést jeleznek.

Chris Williamson, a Markit vezető elemzője a közleményben úgy fogalmazott: “az euróövezeti összetett bmi decemberi értékének növekedése ellenére még nem múltak el a térséggel kapcsolatos recessziós félelmek”. Kifejtette: a számok azt jelzik, hogy a negyedik negyedévben 2009 tavasza óta a legnagyobb visszaesés lehet, és az előremutató számok is további GDP-csökkenést jeleznek 2012 első negyedévére.

Az egyes tagállamokról szólva kiemelte, hogy Olaszország és Spanyolország – a megszorítások miatt – vélhetően már most recesszióban van. Williamson elmondta: Franciaország a stabilizáció jeleit mutatja, míg a kontinensen a Németországi szolgáltatási szektor tűnik a legerősebbnek. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink