Felszámolják a milliárdos borkereskedőt

Szerző: Trade Horeca Dátum: 2012. 03. 19. 11:00

Felszámolják a borok forgalmazásával foglalkozó, milliárdos árbevételű, korábban a Lidlnek is beszállító imrehegyi Domro Borgazdaság Kft.-t, amelynek raktárában tavaly az élelmiszerbiztonsági hatóság százezer ismeretlen eredetű palackra bukkant – adta hírül a gazdasag.hu.
Március elején elrendelte a Bács-Kiskun megyei bíróság az imrehegyi Domro Borgazdaság Kft. felszámolását, a végelszámolási eljárás ugyanis nem vezetett eredményre.

Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint a főtevékenységként bortermeléssel foglalkozó vállalkozást még az ezredforduló végén alapította egy kiskőrösi házaspár (Kudron László és Kudron Lászlóné) 3 millió forint jegyzett tőkével, de 2002 őszén a cég tulajdonjoga átkerült egy lichtensteini vállalkozáshoz, amely 2008-ban dinamikus árbevételnövekedés után 243 millió forintra emelte az alaptőkét. Az Opten adatbázisában szereplő legutóbbi, 2010-ben leadott beszámoló szerint a vállalkozás közel 2,8 milliárd forintos árbevétel mellett több mint 52 millió forint nyereséget produkált.

A cég beszállítója volt többek között a Lidl áruházláncnak egy az interneten található katalógus szerint. Ebben a Domro úgy mutatkozik be, hogy főprofilja a külföldi borok palackozása és forgalmazása és 2007-ben új üzemet is épített, hogy nagyobb teret hódíthasson az asztali borok piacán. A bor alapjául szolgáló szőlőt elsősorban a kunsági borvidékről vásárolják fel, és ebből készítik asztali és tájbor besorolású boraikat – áll a szövegben.

A Domro Borgazdaság Kft. ellen a kormany.hu oldalon közzétett dokumentum szerint azonban tavaly áprilisban eljárást indított az élelmiszerbiztonsági hatóság, mivel nem tartották be a nyomonkövethetőséget biztosító dokumentációs előírásokat. Több mint 100 ezer palack olyan hazai és import bort találtak a cég raktárában egy ellenőrzésnél, amelyek papírjaival gond volt. Nem lehetett kideríteni a bor útját, ezért nem biztonságos.

Az Opten cégtárának adatai szerint tavaly februárban a Domro Borgazdaság Kft. ismét tulajdonost váltott, a lichtensteini vállalkozástól egy szerb magánszemély vette meg, majd márciusban ő is túladott rajta egy ukrán magánszemélynek. A legutóbbi, 2009-es beszámoló szerint korábban 41 alkalmazottja volt a cégnek.

Kapcsolódó cikkeink