Magazin: Felmérés a hazai vendéglátás legégetőbb kérdéseiről
Az MVI az érdekképviseleti tevékenységével összefüggésben 2017 második felében egy kérdőíves felmérést készített azzal a céllal, hogy meghatározott szakmai kérdésekben megismerje minél több vendéglátó-vállalkozás véleményét.
Az érdekképviseleti tevékenység hatékonysága szempontjából a Magyar Vendéglátók Ipartestülete fontosnak tartja, hogy a vendéglátás-ágazat szereplőit érintő ügyekben megismerje minél több vendéglátó-vállalkozás véleményét. Ennek érdekében egy kérdőíves kutatásra került sor 2017 második felében, amelynek célja annak felmérése volt, hogy a vendéglátó-vállalkozók miként viszonyulnak az ágazatot érintő aktuális problémákhoz, valamint a vendéglátó szakmai szervezetekkel kapcsolatos elvárásokhoz.
A felmérésben döntően vendéglátó-vállalkozások tulajdonosai, illetve vezetői vettek részt, de a mintába szakácsok, pincérek és más szakmabeliek is bekerültek. A kérdőíves felmérés során kiemelten foglalkoztunk a vendéglátást érintő aktuális problémákkal, illetve megoldásra váró feladatokkal, ezen belül is a hatályos áfaszabályozás megítélésével. Emellett vizsgáltuk többek között a válaszadók kötődését a szakmai szervezetekhez, valamint a szakmai szervezetek által végezhető tevékenységekkel kapcsolatos elvárásokat is.
A felmérésben érintett vendéglátó-vállalkozások vezetői a vendéglátást érintő aktuális problémák közül kiemelten fontosnak tartották többek között a munkaerőhiány kezelését, az áfaszabályozás egyszerűsítését, a reprezentációt terhelő adók további mérséklését és a vendéglátóipari szakképzés megújítását. Az áfaszabályozással a döntő többség nem ért egyet, mert az nehezen értelmezhető és alkalmazható a vendéglátó-vállalkozások számára. Az áfaszabályozás módosítását illetően sokan javasolták, hogy a kedvezményes áfakulcs a helyben fogyasztás mellett az elvitelre történő értékesítésre is vonatkozzon, továbbá valamennyi alkoholmentes italra alkalmazható legyen. Emellett jelentős számban támogatták azt a javaslatot is, hogy a kedvezményes áfakulcsot lehetőség szerint terjesszék ki a rendezvényi vendéglátásra, a munkahelyi és a közétkeztetésre. Mindezek összhangban vannak azokkal a szakmai javaslatokkal, amelyeket a Magyar Vendéglátók Ipartestülete és más szakmai szervezetek az elmúlt időszakban folyamatosan képviseltek.
A válaszadók többsége kötődik egy vagy több vendéglátó szakmai szervezethez, de sokan voltak olyanok is, akik egyetlen szervezetnek sem tagjai. A felmérésben érintettek közül nagy számban képviseltették magukat a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, valamint a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tagságából.
A szakmai szervezetek által végezhető tevékenységek közül kiemelten fontosnak tartották a felmérésben részt vevő vendéglátós vezetők a vendéglátó-vállalkozások érdekeinek közvetítését a mindenkori kormányzat felé. Emellett az elvárások között nagy hangsúlyt kapott a más szakmai szervezetekkel történő együttműködés, továbbá fontos, a tagság számára elérhető szakmai anyagok és szolgáltatások biztosítása, a vendéglátás hírnevének öregbítése, valamint a szakmai továbbképzések szervezése is. //
Kapcsolódó cikkeink
Több tájékoztatás kell az ESG-előírásokról a magyar kkv-k számára
Bár az idei évben bevezetett ESG szabályozás egyelőre csak a…
Tovább olvasom >Az online vásárlók többségének elege van a kiszámíthatatlanul érkező csomagokból
A DODO megbízásából készített friss Ipsos-kutatás alapján minden második megrendelővel…
Tovább olvasom >Teljesítőképességük határára értek a fogyasztók – The RRD CPG + Grocery Consumer Report
A gazdasági nyomás fokozódásával a vásárlók egyre inkább az ár-érték…
Tovább olvasom >További cikkeink
Eladták a Hot Ones-t gyártó First We Feast stúdiót – Soros György cége is az új tulajdonosok között
A Buzzfeed 82,5 millió dollárért (több mint 32 milliárd forintért)…
Tovább olvasom >Az ételárus nehéz kenyere – A nap videója
A film információi szerint 10 dollárcent egy adag ebből az…
Tovább olvasom >