Felemásan mozognak a GKI – Microsoft versenyképességi és üzleti környezeti indexei

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 16. 00:04

A versenyképességi index (VEX) 2009 második negyedévében minden országban, így Magyarországon is csökkent. Az üzleti környezetet jellemző index (ÜX) értéke az előző negyedévinél kissé magasabb.

Az idei második negyedévben az előzőhöz képest a VEX mindegyik vizsgált országban visszaesett, a legerőteljesebben, 5,5%-kal Romániában. Magyarország 0,6%-os csökkenéssel a vizsgált országok középmezőnyében helyezkedik el. A versenyképességi index a legkisebb mértékben az eurót bevezető, illetve használó Szlovákiában és Szlovéniában gyengült.
A versenyképességi indexszel szemben 2009 második negyedévében nem folytatódott az ÜX két esztendeje tartó folyamatos csökkenése, e mutató értéke csaknem 3 ponttal magasabb az egy negyedévvel korábbinál.
Az üzleti környezet bizonytalan voltának említési gyakorisága, ha nagyon enyhén is, de emelkedett az előző negyedévhez képest. E mutató aktuális értéke jóval alacsonyabb a 2008-ban tapasztaltnál. A világgazdasági válság okozta „első sokkon” már túl vannak a hazai vállalatok, de a kilábalás valós lehetőségeit és kilátásait még nem érzékelik.
Kapcsolódó cikkeink