Februárban nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 04. 12. 11:09

Februárban a vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfői jelentése alapján.


Februárban szezonális kiigazítással 3,0 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben az előző havihoz képest a januári 5,2 százalékos havi csökkenés után. A piaci konszenzus 1,5 százalékos havi növekedést valószínűsített februárra.

Februárban 2,9 százalékkal maradt el a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbitól az euróövezetben, kevésbé a januári 5,2 százalékos éves elmaradásnál és jóval kevésbé a piaci konszenzusnál, ami a tavaly februárinál 5,4 százalékkal alacsonyabb kiskereskedelmi forgalomra számított az idén februárban.

Az Európai Unióban szezonális kiigazítással 2,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom februárban a januárihoz képest, amikor viszont 4,6 százalékkal csökkent havi bázison. Februárban 2,2 százalékos elmaradásban volt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest az EU-ban, januárban pedig 4,5 százalékkal volt kisebb.

A legnagyobb mértékben Ausztriában nőtt a kiskereskedelmi forgalom februárban az előző havihoz képest, 28,2 százalékkal. Szlovéniában 16,4 százalékos, Olaszországban 8,4 százalékos volt a havi növekedés. A legnagyobb havi csökkenés, 1,5 százalékos Máltán következett be februárban a kiskereskedelmi forgalomban. A második legnagyobb havi csökkenés Franciaországban és Magyarországon volt, 1,2 százalékos.

Az előző havihoz képest jelentősen lassult az online kiskereskedelmi portálok forgalmának növekedése. Az euróövezetben 0,4 százalékkal emelkedett az előző havihoz képest februárban, míg januárban 6,0 százalékos volt a havi növekedés, az EU-ban pedig a januári 5,5 százalékról 0,3 százalékra csökkent februárban a növekedési ütem.

Nagy fordulat következett be a nem élelmiszeripari cikkek forgalmában az üzemanyagok kivételével, ami az euróövezetben januárban 9,9 százalékkal csökkent havi bázison, februárban pedig 6,8 százalékkal emelkedett. Az EU-ban ugyanennek a cikkcsoportnak a forgalma januárban 8,2 százalékkal csökkent havi bázison, februárban pedig 6,2 százalékkal emelkedett.

Az üzemanyagok forgalma az euróövezetben 3,7 százalékkal, az EU-ban 2,4 százalékkal nőtt februárban az előző havihoz képest, míg januárban az euróövezetben 0,9 százalékkal csökkent, az EU-ban nem változott.

Az egy évvel korábbihoz képest Portugáliában csökkent a legnagyobb mértékben, 15,4 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom februárban. Szlovákiában 14,7 százalékkal maradt el februárban a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbitól, Máltán pedig 8,9 százalékkal. A legnagyobb éves növekedést Belgiumban regisztrálták a kiskereskedelmi forgalomban, 11,0 százalékosat. Ausztriában 5,2 százalékkal, Horvátországban 5,1 százalékkal haladta meg a februári kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbit. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink