Februárban a vártnál kevésbé nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 04. 05. 11:11

Az elemzői várakozásokhoz képest kevésbé nőtt az euróövezet kiskereskedelmi forgalma februárban.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön azt közölte, hogy februárban szezonális kiigazítással 0,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző havihoz képest az euróövezetben és 0,2 százalékkal az Európai Unióban.
Januárban az euróövezet 19 tagállamában 0,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest, az Európai Unió 28 tagállamában pedig stagnált.
Az euróövezeti kiskereskedelmi forgalom februári alakulása elmaradt a piaci várakozásoktól. A piacok a kiskereskedelmi forgalom 0,5 százalékos havi növekedést vártak.
Havi összevetésben a legnagyobb csökkenést Lettországban és Romániában regisztrálták februárban, mindkét országban egyaránt 2,3 százalékot, Ausztriában pedig 1,5 százalékot.
A legnagyobb mértékben, 2 százalékkal Észtországban nőtt februárban a kiskereskedelmi forgalom januárhoz képest. Belgiumban 1,6 százalékos, Máltán és Lengyelországban egyaránt 1,5 százalékos bővülést jegyeztek fel.
Az egy évvel korábbival összevetve az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom naptári kiigazítással 1,8 százalékkal nőtt az euróövezetben és 2 százalékkal az Európai Unióban.
Éves összevetésben Máltán nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom februárban, 11,7 százalékkal. A második legnagyobb növekedés Lengyelországban volt, 7,9 százalékos, míg Írországban 7,1 százalékos.
Szlovéniában csökkent a legjelentősebben, 1,6 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom az idén februárban az egy évvel korábbihoz képest, majd Ausztria következett 1,2 százalékkal.
Magyarországon a februári kiskereskedelmi forgalom havi összevetésben 0,1 százalékkal csökkent, éves szinten 6,5 százalékkal nőtt. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink