Fazekas Sándor: a kormány növelni akarja a termelők által értékesített élelmiszerek arányát

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 30. 14:20

A kormány az elfogadott Nemzeti Vidékstratégiában megfogalmazta, hogy 2020-ig 7 százalékról 20 százalékra akarja növelni a termelők által közvetlenül értékesített élelmiszerek arányát – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szombaton Kiskőrösön.

El fogják érni, hogy amit helyben termeltek, azt helyben is értékesítsék, és ebben az esetben a jövedelem nem áramlik ki az adott településről, így a megélhetés is biztosítva lesz – jelentette ki Fazekas Sándor a harmadik alkalommal megrendezett Duna-Tisza közi Agrárexpo megnyitóján.

A miniszter hangsúlyozta: a kereskedőláncok legnagyobb konkurense mindig a helyi gazdapiac. Adatai szerint Európa nyugati felén a helyi termelő gazdák egy-egy ország élelmiszerpiacának 15-20 százalékát is kézben tudják tartani a közvetlen értékesítésen keresztül, ez akkora arány, mint egy nagy kereskedőlánc részesedése.

Fazekas Sándor emlékeztetett arra, hogy 2010 előtt a magyar termelők elől el volt zárva a hazai piac, mert húst például csak azt tudott értékesíteni, aki komplett húsüzemet épített.

A helyi termelés, a helyi értékesítés, feldolgozás szabályainak egyszerűsítése azt teszi lehetővé, hogy a gazdák közvetlenül feldolgozhassák azt, amit megtermelnek – fogalmazott.

Hosszú folyamatnak ítélte azt, hogy minden faluban legyen két-három helyi gazda, aki a települést ellátja kész élelmiszerekkel, de a munkát elkezdték.

A vidékfejlesztési miniszter kimagaslónak nevezte, hogy 2011-ben a mezőgazdaság 2100 milliárd forintot termelt meg, ez hosszú évek óta a legjobb teljesítmény.

A magyar gazdaság megközelítőleg 20 százalékát teszik ki az agráriummal kapcsolatos bevételek, ami azt jelenti, hogy ez a legnagyobb ágazat – fűzte hozzá.

Fazekas Sándor kiemelte: az agrárexport 2011-ben 17 százalékkal nőtt az előző évhez képest, értéke elérte a 6,9 milliárd eurót. A termékek kétharmadát az EU tagállamaiba viszik, a legnagyobb partnerek Németország és Románia. Hozzátette: sikerült a keleti piacok irányába is nyitni, 20 százalékkal emelkedett az oroszországi kivitel, ismét elindultak az almaszállítmányok.

Fazekas Sándor a rendezvényen adta át két családi gazdálkodónak a földhaszonbérleti szerződést. Az egyik őstermelő 30 hektárt, míg a másik 13 hektárt nyert el az első alkalommal kiírt pályázaton.

A kétnapos kiskőrösi agrárexpo Bács-Kiskun megye egyik legnagyobb rendezvénye, amelyen Baja, Kalocsa, Kiskőrös és Kecskemét gazdálkodói vesznek részt. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink