FAO: több mint tízéves csúcson az élelmiszerárak

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 12. 06. 10:02

Folytatódott a drágulás az élelmiszer-alapanyagok nemzetközi piacán, miután az elmúlt hónapban a gabonafélék és a tejtermékek iránt erős volt a kereslet – közli az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelentését a portfolio.hu.

 

FAO: tovább emelkedett az élelmiszerárak indexe, a novemberi drágulást a tejtermékek vezetik

A FAO élelmiszerár indexe 1,2%-kal emelkedett október óta és ezzel új, több mint 10 éves csúcsot döntött. A mutató, ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi, 27,3%-kal volt magasabban az egy évvel ezelőtti szintjéhez képest.

A FAO tejtermék árindexe vezette a novemberi drágulást 3,4%-os növekedésével. A vaj és tejpor iránt továbbra is erős az importkereslet, ahogy a legnagyobb vásárlók bebiztosítani igyekeznek magukat a piac szűkülését várva.

A gabonafélék árindexe 3,1%-kal drágult 23,2%-kal túlszárnyalva az egy évvel korábbi értékét. Ezen belül is mérsékelten nőtt a kukorica exportára, a rizsé stabil maradt, ám a gabona a 2011 tavasza óta mért legmagasabb szintjét érte el. A növekedés tükrözte az erős keresletet és a szűk kínálatot, főként a magas minőségű búzánál, továbbá az aggodalmakat a kéretlen ausztrál esőzések és az oroszországi exportszabályozás esetleges változásai miatt.

A cukorárak 1,4%-kal emelkedtek novemberben, így a mutató 40%-os éves növekedést ért el. A drágulás fő oka a magas etanol árak, amin kicsit tompított a bőséges utánpótlás Indiából és a cukorexport jó kilátásai Thaiföldről.

Októberi rekordja után a növényi olajok árindexe 0,3%-kal csökkent a szója- és repceolaj, illetve a nyersolaj alacsonyabb ára okán. A nemzetközi piacokon a pálmaolaj ára stabil maradt.

Az elmúlt hónapokhoz hasonlóan, a FAO által nyomon követett húsfélék árindexe tovább csökkent (-0,9%). Befolyásolta a helyzetet Kína mérsékel kereslete a sertéshús iránt, míg a birkahús ára erősen zuhant Ausztrália nagy exportkészletei miatt. A marha- és baromfihús ára jórészt változatlan maradt. (portfolio.hu)

 

Kapcsolódó cikkeink