FAO: ötéves mélypontra süllyedtek az élelmiszerárak
Világszerte tovább csökkent, ötéves mélypontra esett a mezőgazdasági termékek ára áprilisban, miután a bőséges készletek ellensúlyozzák a várhatóan alacsonyabb termésszintet idén – derült ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett előrejelzéséből.
A FAO élelmiszer-árindexe márciusról áprilisra 1,2 százalékkal 171 pontra süllyedt, ami 2010 júniusa óta a legalacsonyabb szint, és 19,2 százalékkal alacsonyabb 2014 azonos időszakához képest. A legnagyobb esés a tejtermékeknél figyelhető meg, de a cukor, a gabonák és a növényi olaj árai szintén mérséklődtek. Ezzel szemben a hús drágult áprilisban, amire 2014. augusztus óta nem volt példa.
Világszinten, az élelmiszerek ára továbbra is nyomás alatt lesz a jelentős raktárkészletek és az erős amerikai valuta hatására – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben, amelyben a FAO kiemelte, „a devizamozgások és makrogazdasági folyamatok 2015-2016-ban is kihatással lehetnek a piacokra.”
A világ élelmiszer-behozatali kiadásai ötéves mélypontjukra süllyednek 2015-ben, amit az ENSZ szakosított szervezete a nemzetközi árak és logisztikai költségek csökkenésével, valamint az erős amerikai dollárral magyaráz. Az import mennyisége az egyes termékek esetében várhatóan nem változik, vagy valamelyest nő. Az alacsony jövedelmű országok az importárak csökkenésének haszonélvezői közé tartoznak.
A tavalyi rekordhoz képest idén 1,5 százalékkal csökkenhet a gabonatermés, főleg a kukoricával bevetett földterületek visszaszorulása miatt, bár ennek hatását kompenzálja a meglévő készletek magas szintje. Ha az időjárási viszonyok nem lesznek rendkívül kedvezőtlenek, a FAO összesen 2509 milliárd tonnás gabonatermésre számít, valamelyest kevesebbre, mint a 2014-es csúcsévi, de még így is többre, mint az utóbbi öt év átlaga.
Az utóbbi évek stabil termései és a meglévő készletek garantálják az alapvető mezőgazdasági termékek pozitív mérlegét. Épp ezért a gabonatermés várhatóan alacsonyabb szintje nem lesz érzékelhető a fogyasztók szintjén az élelmiszerek hozzáférhetőségét tekintve.
A tejtermékeknél 2 százalék közeli növekedés várható, ami mögött az alacsony nemzetközi árak által hajtott növekvő afrikai import áll. Az Európai Unió tejkvótarendszerének felszámolása a termelésre ösztönzőleg hathat; leginkább ez áll a tejárindex 6,7 százalékos havi csökkenése mögött. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Az OECD-ben stagnált az infláció februárban
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban februárban…
Tovább olvasom >Az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek árának éves növekedési üteme 2,6 százalékra lassult márciusban az eurozónában
Az előzetes becslésben közölttel összhangban lassult az éves infláció az…
Tovább olvasom >FAO útmutató a burgonya nemzetközi napjáról: segít felkészülni az első világnapra május 30-án
Miközben már zajlanak az előkészületek a burgonya nemzetközi napjának első…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gyengébb a vásárlóerő nálunk, mint a régióban
A tíz- és húszéves időtávon kirajzolódó trendek – ezen belül…
Tovább olvasom >Raskó György: az alapvető élelmiszerek megvásárlása is komoly kihívást jelent számos magyar háztartás számára
A magyar lakosság körében továbbra is érzékelhető az elszegényedés súlyos…
Tovább olvasom >A nemzetközi pénzügyi intézmények szerint Magyarország visszatér a gazdasági növekedés pályájára
A nemzetközi pénzügyi intézmények előrejelzése szerint a magyar gazdaság idén…
Tovább olvasom >