FAO: nőttek a világpiaci élelmiszerárak
Februárban 1,1 százalékkal emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett öt alapvető élelmiszer árindexe 170,8 pont lett a múlt hónapban.
Tavaly februárban az index magasabban, 175,5 ponton állt.
A múlt hónapban a szemes termékek 2,5 százalékkal, a tejtermékek pedig 6,2 százalékkal drágultak, az olajos magvak ára ugyanakkor 3,1 százalékkal esett, a cukor ára pedig 3,4 százalékkal csökkent, kétéves mélypontra, míg a húsfélék ára stagnált.
Tavaly átlagosan 8,2 százalékkal nőttek az élelmiszerárak a világban. A legnagyobb áremelkedést a tejtermékeknél jegyezték fel, 31,5 százalékot. A húsárak 9 százalékkal nőttek, a szemes termékek ára 3,2 százalékkal, az olajos magvaké pedig 3 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest. Az általános trenddel ellentétesen mozgott a cukorár, amely tavaly 11,2 százalékkal csökkent a megelőző évhez viszonyítva.
A FAO nem végleges adatai szerint tavaly rekordszintű, 2642 millió tonna volt a globális gabonatermés. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
OECD: új alapokon kell újjáépíteni a világgazdaságot
A koronavírus-járványra és drámai következményeire való tekintettel a gazdaság új…
Tovább olvasom >Friss magyar pecsenyekacsa az ALDI-ban
Az ALDI folyamatosan törekszik arra, hogy minél több magyar árut…
Tovább olvasom >A FAO szakértői segítenek megérteni a bélflóra működését – a táplálkozástól a környezeti hatásokig
Még ma is sokat idézzük a híres francia gasztronómus, Brillat-Savarin…
Tovább olvasom >További cikkeink
NAK: késve, de a héten már jelentős mennyiségű magyar spárga kerül a boltokba
Idén később kerül a boltokba a magyar spárga, de a…
Tovább olvasom >NAK: elkezdődött a jégkármérséklő rendszer riasztási időszaka
Szerdán elkezdődött a 2018 óta üzemelő jégkármérséklő rendszer védekezési időszaka…
Tovább olvasom >Őshonos gyümölcsfákat ültetnek Rákóczifalván
Több mint harminc különböző, Magyarországon őshonos gyümölcsfát ültetnek el csütörtökön…
Tovább olvasom >