FAO: májusban csökkentek a globális élelmiszerárak
Csökkent az élelmiszerek világpiaci ára májusban áprilishoz képest az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján pénteken közzétett adatok szerint.
Májusban a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe 124,3 pont lett, ami 3,4 pont (2,6 százalék) csökkenés áprilishoz viszonyítva, és 22,1 százalékkal kisebb a 2022. márciusi rekordértékhez képest. A májusi érték 2021 áprilisa óta a legalacsonyabb.
Az átfogó mutató májusi csökkenéséhez elsősorban a gabonafélék, növényi olajok és tejtermékek árának esése járult hozzá, amelyeket részben ellensúlyozott a cukor és a hús árának emelkedése.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
A FAO gabonaárindexe májusban átlagosan 129,7 pont volt, ami 6,5 ponttal (4,8 százalékkal) alacsonyabb az áprilisinál, és 43,9 ponttal (25,3 százalékkal) kisebb az egy évvel korábbi rekordmagas értéknél. A nemzetközi búzaárak májusban 3,5 százalékkal csökkentek havi szinten, míg a kukorica nemzetközi árai 9,8 százalékkal estek, a rizs nemzetközi árai azonban emelkedtek.
A növényiolaj-árindex májusban átlagosan 118,7 pont volt, ami 11,3 pontos (8,7 százalékos) csökkenés áprilishoz képest, ez a hatodik egymást követő havi visszaesés. Az árindex hosszabb ideje tartó csökkenése a pálma-, szója-, repce- és napraforgóolaj-jegyzések csökkenésének együttes hatását tükrözte.
A tejtermékek árindexe májusban átlagosan 118,7 pont volt, 3,9 ponttal (3,2 százalékkal) alacsonyabb az áprilisinál és 25,5 ponttal (17,7 százalékkal) a tavaly májusinál. Az eséshez elsősorban a sajt nemzetközi árának jelentős esése járult hozzá, míg a tejporok nemzetközi ára tíz hónap csökkenést követően emelkedést mutatott májusban. A FAO összegzése szerint a múlt hónapban kissé emelkedett a vaj világpiaci ára.
A FAO húsárindexe májusban átlagosan 117,9 pont volt, 1,1 ponttal (1,0 százalékkal) magasabb, mint áprilisban, és 5,0 ponttal (4,1 százalékkal) alacsonyabb a tavaly májusinál. Májusban a baromfihús, a marhahús és a sertéshús nemzetközi árai is emelkedtek.
A FAO májusi cukorárindexe átlagosan 157,6 pont volt, ez 8,2 ponttal (5,5 százalékkal) magasabb áprilishoz képest, ami 2011 szeptembere óta a legmagasabb érték, egyben a negyedik egymást követő havi emelkedés. A drágulást segítette az El Nino időjárási jelenség várható visszatérése miatti aggodalmak fokozódása.
Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb, mint 2021-ben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Gyümölcslékoncentrátum-gyártót vásárolt az Eckes-Granini Németországban
Európa egyik vezető gyümölcslégyártója, az Eckes-Granini megvásárolta Németországban a gyümölcsital-koncentrátumok…
Tovább olvasom >Megjelent a Trade magazin 2024/12-2025/1. száma
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 192 oldalon jelent meg. Alább, a levél alján…
Tovább olvasom >Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >