Magazin: Ez a helyzet!
A Magyar Turisztikai Ügynökség a turizmus általános helyzetét próbálva felmérni a vendéglátós szakmai szervezeteket tagságuk tapasztalatairól kérdezte pünkösd után. Az MVI által összegyűjtött információkat összefoglaltuk az olvasónak.
Nem volt jó a pünkösdi forgalom! A teraszok teltházzal működtek volna, de a rossz időjárás közbeszólt, a belső helyiségekbe nemigen tudtak bemenni, mert nem volt mindenkinek a társaságokból védettségi igazolványa.
Júniusban a jó idő még nehezebbé teszi, hogy a vendégek bemerészkedjenek a belterületekre. A belvárosi üzleteknél a védettségi kártyával nem rendelkező külföldiek a legcsalódottabbak, akik nem étkezhetnek a belső terekben.
A nyitásokra elfogytak az emberek, az újranyitott éttermeknek nincs elég személyzete, sokan elmennek a konkurenciához kevés többletbérért is; az üzletek egymás elől lopják el a felszolgálókat, szakácsokat. A következő katasztrofális mérföldkő a külföldre visszatérő munkaerő kivonulása lehet. Rövidesen borzalmasabb állapotok jelenhetnek meg a munkaerőpiacon, mint 2018-ban.
A vendéglátóhelyeken a vírusvédettség szintje eltérő, akad, ahol 80-90%, de van, ahol a kollégák átoltottsága jóval alacsonyabb. Az oltási hajlandóság a vendéglátásban nem jobb az átlagosnál.
A védettség ellenőrzésében a vendégek – ritka kivétellel – partnernek bizonyulnak. Előfoglaláskor jelzik, hogy a teraszon kérnek-e asztalt vagy a beltéren (ez a ritkább).
A szakmában többen értetlenkednek a rendeleti szabályozás és más vonatkozó törvények ellentmondásain, illetve a különféle anomáliákon. Nem egyértelműek az előírások, sokszor nehéz értelmezni a jogszabályokat: szakmailag nem elég szabatosak és pontosak. Az MVI folyamatosan kapja a kérdéseket tagjaitól, mit lehet és mit nem, úgy is, hogy az ipartestület minden rendelet után ad ki értelmezést, magyarázatot. A szakmának ezen a területen is gyors segítségre lenne szüksége! //
Kapcsolódó cikkeink
Baja Sándor: „A magyar munkavállalóknak sokkal kevésbé fontos a munka tartalma, mint európai társaiknak”
Folytatódik a Trade magazin Business Podcastja Ezt látja Baja Sándor,…
Tovább olvasom >Újragondolt felszolgálási díjak
A szakmai szervezetek örömmel fogadták az NGM felszolgálási díjjal kapcsolatos…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az ételárus nehéz kenyere – A nap videója
A film információi szerint 10 dollárcent egy adag ebből az…
Tovább olvasom >„Kényelmi” tálca – A nap képe
A hirtelen mozdulatok sem okozhatnak kárt a Couch Drink +…
Tovább olvasom >