Magazin: Ez a helyzet!
A Magyar Turisztikai Ügynökség a turizmus általános helyzetét próbálva felmérni a vendéglátós szakmai szervezeteket tagságuk tapasztalatairól kérdezte pünkösd után. Az MVI által összegyűjtött információkat összefoglaltuk az olvasónak.
Nem volt jó a pünkösdi forgalom! A teraszok teltházzal működtek volna, de a rossz időjárás közbeszólt, a belső helyiségekbe nemigen tudtak bemenni, mert nem volt mindenkinek a társaságokból védettségi igazolványa.
Júniusban a jó idő még nehezebbé teszi, hogy a vendégek bemerészkedjenek a belterületekre. A belvárosi üzleteknél a védettségi kártyával nem rendelkező külföldiek a legcsalódottabbak, akik nem étkezhetnek a belső terekben.
A nyitásokra elfogytak az emberek, az újranyitott éttermeknek nincs elég személyzete, sokan elmennek a konkurenciához kevés többletbérért is; az üzletek egymás elől lopják el a felszolgálókat, szakácsokat. A következő katasztrofális mérföldkő a külföldre visszatérő munkaerő kivonulása lehet. Rövidesen borzalmasabb állapotok jelenhetnek meg a munkaerőpiacon, mint 2018-ban.
A vendéglátóhelyeken a vírusvédettség szintje eltérő, akad, ahol 80-90%, de van, ahol a kollégák átoltottsága jóval alacsonyabb. Az oltási hajlandóság a vendéglátásban nem jobb az átlagosnál.
A védettség ellenőrzésében a vendégek – ritka kivétellel – partnernek bizonyulnak. Előfoglaláskor jelzik, hogy a teraszon kérnek-e asztalt vagy a beltéren (ez a ritkább).
A szakmában többen értetlenkednek a rendeleti szabályozás és más vonatkozó törvények ellentmondásain, illetve a különféle anomáliákon. Nem egyértelműek az előírások, sokszor nehéz értelmezni a jogszabályokat: szakmailag nem elég szabatosak és pontosak. Az MVI folyamatosan kapja a kérdéseket tagjaitól, mit lehet és mit nem, úgy is, hogy az ipartestület minden rendelet után ad ki értelmezést, magyarázatot. A szakmának ezen a területen is gyors segítségre lenne szüksége! //
Kapcsolódó cikkeink
MTÜ: hatvanmillió forintos segítség a Hotel Silvanus helyreállításához
Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a…
Tovább olvasom >A család, a csapat és én
Az Év Vendéglőse díjat idén a soproni Erhardt Étterem, Panzió…
Tovább olvasom >MVI-konferencia a SIRHÁ-n
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás első napján – immár hagyományosan…
Tovább olvasom >További cikkeink
MTÜ: hatvanmillió forintos segítség a Hotel Silvanus helyreállításához
Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a…
Tovább olvasom >Szakácsolimpia
A négyévente megrendezésre kerülő IKA Culinary Olympics Stuttgartban zajlott le…
Tovább olvasom >Meglepő ízibridek – A nap képe
Szeretjük a csokoládét! Sokunk kedvenc chiliszósza pedig az évekkel ezelőtt…
Tovább olvasom >