Évtizedek óta nem volt ekkora bajban Kína

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 08. 19. 10:49

Egyre több jel mutat arra, hogy idén Kína nem tudja teljesíteni a pekingi vezetés által erre az évre kitűzött GDP-növekedési ütemet, amire 2015 óta nem volt példa.

Baj van Kínában

Az eredetileg tervezett 5,5 százalékos bővülés helyett akár az is előfordulhat, hogy csak 3 százalék körüli mértékben nő a gazdaság, amely négy évtizedre visszatekintve a legalacsonyabb növekedési ráta lehet, ha nem vesszük figyelembe a koronavírus-járvány első évét, 2020-at. Elemzők szerint a gazdaság felpörgetéséhez elsősorban a szigorú lezárásokat alkalmazó zéró Covid-politika lazításához.

Hétfőn a kínai jegybank váratlanul csökkentette a bankrendszer számára biztosított hitelezési eszköz kamatszintjét, hogy élénkítse a hitelek iránti keresletet, és ezzel lendületet adjon a zéró Covid-politika okozta lezárásokat megsínylő, illetve a súlyos ingatlanpiaci problémáktól szenvedő gazdaságnak. A kamatvágás értelmében 10 bázisponttal 2,75 százalékra csökkent a 400 milliárd jüan (59,33 milliárd dollár) értékű egyéves futamidejű középtávú hitelkeretből (MLF) egyes pénzügyi intézményeknek nyújtott hitelek kamata. Az MLF vonatkozásában idén második alkalommal sorra kerülő kamatcsökkentés meglepte a piacokat, hiszen 32 elemző körében végzett felmérés a múlt héten egyhangúlag azt jelezte előre, hogy a jegybank változatlanul hagyja a ráta szintjét.

Lazuló monetáris politika

A világ második legnagyobb gazdaságának helyzetének súlyosságát mutatja, hogy a kínai jegybank egy olyan időszakban csökkentette az MLF-kamatokat, amikor a világ többi nagy gazdaságában az inflációs félelmek miatt erőteljesen szigorítanak a központi bankok. Elemzők az MLF-kamatok visszavágása után azt várják, hogy jövő héten hasonló mértékű csökkentésre kerülhet sor az irányadó hitelezési kamatok terén. Sok elemző szerint azonban a monetáris politika további lazítására vonatkozó mozgásteret korlátozhatják a tőkekivonással kapcsolatos aggodalmak az amerikai Fed és a többi nagy gazdaság jegybankjainak szigorításai miatt.

A teljes cikk a Portfolio oldalán olvasható…

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink