Európaszerte kevés az alma

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 23. 00:01

Idén biztosan drágul az alma, mert a legtöbb helyen a várt termés harmadát tették tönkre a viharok és a kártevők. A minőséggel is baj van, a gyümölcsök jórésze ugyanis csak jelentős külsérelmi nyomokkal vészelte át a kedvezőtlen időjárást.

Lux Róbert, a FruitVeb Magyar Zöldség, Gyümölcs Terméktanács és Szakmaközi Szövetség alelnöke tájékoztatása szerint a világ jelentősebb almatermő területein szinte mindenütt elmarad a jó szezonoktól a termés. A legnagyobb exportőrnek számító Kínában a várt 33 millió tonna helyett csak 30 millió termett, de az Európai Unióban – Francia- és Olaszországot leszámítva – is mindenütt kevesebb gyümölcsöt lehet leszedni. A jelzések szerint az átlagosnak mondható 12 milliós uniós termés helyett csak 9,5 millió várható. Mindez javíthatná a magyarok esélyeit, de az alelnök szerint vérmes reményeik nem lehetnek a magyar termelőknek, mert az európai almapiacon –elsősorban az osztrák és a német területeken – tavaly dömpingáraikkal alapos piaci zavart okoztak a jelentős exportőrnek számító lengyelek. Az ottani termelők ezért óvatosabbak lettek. Pozícióik biztosítása érdekében Ausztriában a helyi gazdák ingyen osztják almájukat az iskolákban.
A FruitVeb becslése szerint az idén várt mintegy 420 ezer tonnás hazai almatermésből a szokásos 200 ezer helyett csak 150 ezer tonna lesz étkezési minőségű, ami mindenképpen áremelkedéssel jár, és ezt a nagyáruházak az importtal sem tudják letörni.
Idén is lesz iskolaalma-akció, ennek révén a 2010–2011-es tanévben mintegy 4-5 ezer tonna kerül a gyermekekhez. Úgy tudjuk, hogy az idei tanévre többségében ugyanazok a termelők kötöttek szállítási szerződést, akik tavaly – írja a Népszabadság Online.

Kapcsolódó cikkeink