Európai körkép a haltermelésről
Jelentős mértékben nőtt a haltermelés Európában az elmúlt években – írja az agrarszektor.hu. Az Eurostat a 2011 és 2019 közötti időszakban több európai országban is 10 százalék fölötti növekedést regisztrált az akvakultúrás termelésben, bár voltak olyan országok is, ahol nem változott a produktivitás, sőt, bizonyos esetekben pedig komoly visszaesést mértek. Magyarországon szervezet az uniós átlagnak megfelelő mértékű termelésnövekedést regisztrált.
Hatalmasat nőtt a haltermelés volumene Európában az utóbbi időszakban. 2011 és 2019 között több európai országban is jelentős, 10% fölötti növekedést regisztráltak, noha voltak olyan országok is, ahol hasonlóan jelentős visszaesés történt a termelésben – derült ki az Eurostat adatbázisából.
Európa legnagyobb haltermelője – ehhez kétség sem fér – Norvégia. Bár az ország nem tagja az Európai Uniónak, a schengeni térséghez tartozik. 2011-ben Norvégiában az akvakultúrás termelés élősúlyban megközelítette az 1,15 millió tonnát, ám a következő években komoly növekedést produkáltak, és így a haltermelésük 2019-re meghaladta az 1,45 millió tonnát is. Ez azt jelenti, hogy a termelésük 27%-kal nőtt a vizsgált időszakban. Nagy-Britannia a vizsgált időszak elején még az Európai Unió tagja volt, és az akvakultúrás termelése megközelítette a 199 ezer tonnát élősúlyban. 2017-ig – kiebb-nagyobb megtorpanásokkal – folyamatosan nőtt a szigetország haltermelése, azonban a Brexit bejelenését követő évben, 2018-ban 7%-kal visszaesett a termelés, ami így már csak 185,3 ezer tonnát tett ki.
Spanyolországban az akvakultúrás termelés 2011-ben 274,2 ezer tonna volt élősúlyban. Ezt 2019-re 306,5 tonnára tornászták fel, amivel egy stabil 12%-os növekedést tudhatnak a magukénak. Ez annak fényében különösen jelentős, hogy 2013-ban egy óriási visszaesést regisztrált az Eurostat, ebben az évben csak 226,2 ezer tonna halat termeltek az országban. Ennél kevésbé fényes a helyzet Franciaországban, ahol a vizsgált időszak elején megközelítőleg 193,7 ezer tonnás volt a haltermelés, 2019-re viszont lényegében nem nőtt az akvakultúra produktivitása. Ekkor 194,3 ezer tonna halat termeltek, ami nincs 1%-os növekedés se.
Az elmúlt időszak másik nagy vesztese Olaszország volt. Az itteni haltermelés 2011-ben élősúlyban még 164,1 ezer tonnát tett ki, de a későbbi években ez egyre csökkent. Voltak kisebb megerősödések, ám ezeket mindig visszaesések követték, míg végül 2019-re 126,5 ezer tonnát tett ki a haltermelés, vagyis elmondható, hogy a vizsgált időszakban 23%-kal csökkent az olasz akvakultúrás termelés. Ezzel szemben Görögország hozta, sőt meg is haladta az uniós átlagot. 2011-ben az ország haltermelése 111,2 ezer tonnát tett ki, ami 2019-re meghaladta az 128,7 ezer tonnát is. A görög akvakultúra produktivitása megközelítőleg 16%-kal nőtt a vizsgált időszakban.
Magyarországon az akvakultúrás termelés 2011-ben élősúlyban 15,5 tonnát tett ki. A következő években kisebb visszaesés volt megfigyelhető a haltermelésben, de 2014-re a termelés visszaállt a korábbi szintre, majd onnantól kezdve folyamatosan nőtt, míg végül 2019-re elérte a 17,3 tonnát. Vagyis a vizsgált időszakban az Eurostat Magyarországon is 12%-os növekedést regisztrált az akvakultúrás haltermelésben. (Szedlák Levente, agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Támogatják az európai kormányok az alternatív fehérjéket tartalmazó étrendet
A PLMA International összefoglalója szerint több európai ország is támogatja…
Tovább olvasom >Az alkoholmentes italok piaca Európában elérheti a 15,4 milliárd eurót
Egyre több fogyasztó fordul az alkoholmentes borok és sörök felé,…
Tovább olvasom >100 millió eurót szán terjeszkedésre és új termékekre az olasz Mutti
A paradicsomalapú termékeket gyártó olasz Mutti 100 millió eurót tervez…
Tovább olvasom >További cikkeink
IGD: A retail média és a hatékonyságnövelés fontos lesz 2024-ben
Az alábbi cikkünkben azt az IGD nemrégiben megjelent előrejelzésében felvázolt öt…
Tovább olvasom >Vegán aktivista a Forbes rangos „30 sikeres magyar 30 alatt” listáján
Vida Raul, a Prove magazin alapítója személyében először került fel…
Tovább olvasom >Meghosszabbítja együttműködését az UEFA és a Just Eat Takeaway
A Just Eat Takeaway 2027-ig meghosszabbítja együttműködését az UEFA Bajnokok…
Tovább olvasom >