Európában is egyedülálló vírusmentes és friss levegő irodaházak számára

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 12. 07. 20:00

A rossz minőségű levegő nem csupán kellemetlen, hanem veszélyes is: a WHO statisztikája szerint a légszennyezettség a negyedik leggyakoribb halálok a világon – évente több ember hal meg a szennyezett levegő miatt, mint az új típusú koronavírus-fertőzésben. A világszervezet ezért is szigorította az elmúlt hetekben a levegőben lebegő porrészecskék egészséges koncentrációjára vonatkozó ajánlásait átlagosan több mint 50%-kal.

 

A Daikin irodában

A légszennyezettségen belül a rossz beltéri levegő világszerte több mint 1,6 millió ember halálának okozója évente. A Daikin légkezelési megoldásai hatékonyan javítják a beltéri levegőminőséget, legyen szó 60 légköbméteres lakásról vagy akár 144 000 légköbméteres csarnokhelyiségről”

– mondja Zuggó Balázs, a Daikin Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A rossz beltéri levegő másik lehetséges mellékhatása az irodákban gyakran tapasztalható fejfájás és csökkent koncentrációkészség. Ennek egyik kiváltó oka lehet az irodaház levegőjének magas széndioxid- és ezzel párhuzamosan alacsony oxigéntartalma. A CO2-koncentráció nagyon fontos paraméter, hiszen 1000 ppm értékig mondható egészségesnek, 1500 ppm-ig kritikusnak, 1500 ppm felett pedig egészségtelennek a levegő. 

Daikin, Alíz utcai épület

Új irodaház, Európában is egyedülálló referencia-szintű légtisztítás

Kihasználva a lehetőséget, hogy a Daikin nemrégiben az Alíz utcai Office Garden IV. épületébe tette át székhelyét, a saját irodájában teljesen egyedülálló légtisztítási megoldásokat alkalmaz. A két, egymástól független megoldás egy vírusokat elimináló, utólag is a VRV beltéri egységekre telepíthető légtisztító kiegészítőből és egy, a felhasználók igényeire szabott, frisslevegőt biztosító rendszerből áll. A telepítést az tette lehetővé, hogy Daikin VRV rendszerek látják el az Office Garden hűtési-fűtési igényeit.

A Daikin újítása, hogy a friss levegőt a munkatársak tartózkodási helyéhez és a helyiség igényeihez igazítja.

„Új irodánkban egylégterű munkaállomások és különböző méretű tárgyalószobák kaptak helyet. Kollégáinknak lehetőségük van a feladat jellege szerint saját íróasztaluknál, csoportszobában vagy csendes zónában is dolgozni – attól függően, hogy a feladat mit kíván meg”

– mondja Zuggó Balázs. Mivel a munkavégzés egy napon belül is többszöri helyiségváltoztatással jár, folyamatosan változik a tárgyalókban lévők létszáma, ezzel együtt pedig a frisslevegő-igény is.

Statikus helyett „on-demand”

A friss levegőt biztosító rendszerek jellemzően statikusak, vagyis előre meghatározott levegőmennyiséget biztosítanak minden egyes helyiségben – függetlenül az ott tartózkodók számától és igényétől. A Daikin ezen változtat új rendszerével, hiszen egy nemzetközi kutatásból is kiderül, hogy a dolgozók mindössze munkaidejük egyharmadát töltik az íróasztaluknál, a fennmaradó időben pedig javarészt tárgyalókban dolgoznak – így szükséges egy olyan rendszer, amely a bennlévők számához és oxigénigényéhez igazítja az adott terembe irányított friss levegő mennyiségét. 

Az elektromágneses szennyezést is méri

Új irodaház

A rendszer irányítását egy egyedi automatika végzi, az iroda 13 különböző pontján elhelyezett jelenlétérzékelő, egy szén-dioxid-szenzor jele alapján. Ezen kívül 5, a cég által továbbfejlesztett beltéri levegőminőség érzékelő (IAQ szenzor) is felszerelésre került, amelyek 15 paramétert mérve valós idejű visszajelzést adnak a beltéri levegő minőségéről. Az IAQ szenzor nemcsak a szilárd és gáz halmazállapotú szennyezést képes mérni, hanem az elektromágnesest is, így a hőmérsékleten és pártatartalmon kívül a finom port, a szén-dioxidot, a légnyomást és az elektroszmogot is monitorozhatjuk. A rendszer az adatok alapján szabályozza a beáramló friss levegő mennyiségét – attól függően, hányan tartózkodnak adott helyiségben és mennyi a kilélegzett szén-dioxid –, így az egészséges tartományon belül tartja a szén-dioxid-koncentrációt. Az IAQ szenzor telepítése egyszerű, mindössze néhány percet vesz igénybe, és a készülék a helyszínen és a felhőben is rögzíti a mért értékeket, így akár a telefonunkon is nyomon követhetjük őket. Budapesten jelenleg alig fél tucat irodaház van, ami „on-demand” levegőmennyiség-szabályozást alkalmaz.

Európában is egyedülálló utólagos légtisztító megoldás

A cég új irodában alkalmazott másik innovációja, hogy a VRV-rendszerek légcsatornás beltéri egységeire utólag is telepíthető ionizációs tisztító-szűrő berendezést épített be, ami a légcsatornán áthaladó teljes légmennyiséget ionizálja, vírus- és csíramentes, tiszta levegőt biztosítva ezzel. Ez a normál szűrőkhöz képest 50%-kal csökkenti a por koncentrációját, és 50%-kal gyorsabban is szűri ki a port. „Az Airzone és a Daikin közös ionizációs légtisztító megoldása új fejlesztés, még Európában is alig található olyan irodaház, amelyben a hűtő-fűtő VRV-gépészethez ionizációs légtisztító kapcsolódik” – ismerteti Zuggó Balázs.

A Daikinnak ezen felül vannak légtisztító megoldásai olyan helyekre is, ahol a meglévő légtechnikai vagy hűtő-fűtő rendszerhez nem lehet utólagosan ilyenfajta kiegészítéseket alkalmazni. 

Ezek a Plug & Play típusú légtisztítók különböző technológiákat használnak: 

  • a nagyobb kereskedelmi vagy közösségi terekhez ajánlott AstroPure légtisztító akár 200 négyzetmétert is képes megtisztítani az UV-C technológia révén ;
  • a kisebb lakossági légtisztítók a Daikin szabadalmaztatott Flash streamer technológiáját alkalmazzák az elektrosztatikus HEPA-szűrővel együttesen; a HEPA szűrő felfogja a részecskéket, az ionizációs technológia és az elektromos kisülés révén pedig a készülék belsejében azokat megsemmisíti. Ez az elsősorban, lakosságnak vagy kisebb irodákba, üzletekbe szánt berendezés kb. 60-80 négyzetméterig hatékony, és elérhető párásítós kivitelben is. A francia lille-i Pasteur Institute bevizsgálása alapján a készülék hatékonyan bánik el akár az influenza- és a koronavírus részecskékkel is, azokat is képes semlegesíteni. 

(x)

Kapcsolódó cikkeink