Európa tíz legegészségesebb országa

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 01. 06. 09:40

A Snuff Store nemrégiben készült egészségügyi vizsgálatában különböző, az egészségre ható tényezők – így a várható élettartam, elhízás aránya – szempontjából értékelte Európa országait. Minden egyes tényező tekintetében 1-10 pontot kaptak az országok, mely pontszámokat végül összesítették.

A tanulmány szerint Finnországot és Moldovát megelőzve a legegészségesebb Svédország.

Az első helyen végzett skandináv ország a második legmagasabb várható élettartammal (83 év), az egyik legalacsonyabb elhízási aránnyal büszkélkedhet, s emellett itt a legalacsonyabb a dohányzók száma is.

A hasonlóan teljesítő finnek fizikailag szintén nagyon aktívak: a WHO szerint a lakosságnak csupán 16%-a nem mozog eleget. Moldova az elhízottak arányát tekintve – szerencséjére – a sereghajtók között szerepel: itt a második legalacsonyabb ez a szám Európában főként annak köszönhetően, hogy a WHO szerint itt a legalacsonyabb azoknak az aránya, akik fizikai aktivitása nem kielégítő.

Az egészség szempontjából tíz legjobban teljesítő ország közös vonása: kevés alkohol-kevés dohányzás-több fizikai aktivitás-színvonalas egészségügyi ellátás. A tanulmány aláhúzta, hogy az európai polgárok egészségéhez a kiskereskedelem is hozzájárulhat – méghozza az egészségesebb élelmiszerválasztékkal és megfizethető áron kínált egészséges élelmiszerekkel.

A teljes lista:

1.      Svédország

2.      Finnország

3.      Moldova

4.      Fehéroroszország

5.      Norvégia

6.      Izland

7.      Svájc

8.      Franciaország

9.      Belgium

10.  Egyesült Királyság

ESM

Kapcsolódó cikkeink