Európa és Közép-Ázsia küldöttei a fenntartható agrár-élelmezési rendszerek kialakításán dolgoznak
Megkezdődött a 32. Európai Regionális Konferencia, ahol az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) európai és közép-ázsiai tagállamainak képviselői a térség élelmezési és mezőgazdasági kihívásaira keresnek megoldást. Szó lesz többek között a fenntartható agrár-élelmezési rendszerek kialakításáráról, az egészséges étrendről és a vidéki térségek problémáinak lehetséges megoldásairól is.
A házigazda Üzbekisztán és a FAO meghívására 31 miniszter és miniszter helyettes, továbbá 51 ország több mint 270 képviselője vett részt az első virtuális ülésnapon. Magyarországot az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára képviselte. Hozzájuk csatlakoztak civil és nemzetközi szervezetek, mint az Európai Unió, és a privát szektor képviselői.
A FAO főigazgatója, Csü Tung-jü kiemelte, hogy a térség bár egy gazdasági és mezőgazdasági „erőmű”, mégis számtalan nehézséggel kell megbirkóznia.
Ezek között találjuk a „természeti erőforrásokra nehezedő nyomást, a talajromlást, vízhiányt, az éhezést és az elhízást, a vidéki és városi térségek között fennálló különbségeket, a nemek között egyenlőtlenséget és a szegénységet,” tette hozzá, megjegyezve, hogy az innováció és a digitális technológiák kulcsfontosságúak a modern, fenntartható mezőgazdaság és a vidék fejlődése szempontjából.
„A digitális technológiák, mint a műholdas képalkotás, távoli érzékelők, az okostelefonok és a blockchain technológia forradalmi változásokat hoznatnak a kistermelők és a fogyasztók életében,” – mondta, rámutatva, hogy ezek „képesek optimalizálni az élelmiszer-ellátási láncokat, a piachoz való hozzáférést, csökkenthetik az élelmiszerpazarlást, javíthatják a vízfelhasználást, illetve segíthetnek a betegségekkel való megküzdésben.”
A konferencia elnöki posztját Üzbegisztán Agrárminisztere, Jamshid Khodjaev tölti be.
Egészséges étrend és fenntartható agrár-élelmezési rendszerek
Térségünk agrár-élelmezési rendszerek sokfélék és eltérő kihívásoknak vannak kitéve. Ilyenek például a költségvetési források szűkössége, a természeti erőforrások kérdése és egyéb társadalmi-politikai tényezők. A koronavírus felnagyította ezeket a gyengeségeket és egyúttal kihangsúlyozta az ellenálló élelmszer-ellátási rendszerek fontosságát.
2021-ben az ENSZ összehívja csúcstalálkozóját, mely az élelmiszer-ellátási rendszereket állítja a középpontba a 2030-as Fenntartható Fejlődési Ütemterv viszonylatában. Agnes Kalibata, az ENSZ különmegbízottja beszélt erről a konferencia résztvevőinek, megköszönve a FAO és a római székhelyű ENSZ szervezetek segítségét ebben.
„A mai napon az egészséges táplálkozáshoz és az élelmiszer-ellátási rendszerhez kapcsolódóan elhangzott hozzászolások hozzátesznek a FAO globális munkájához, különösen az ENSZ csúcstalálkozó tükrében,” – tette hozzá a FAO főigazgatója.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >K&H: ajándékot, de mit és melyik boltból?
A karácsonyi ajándékozás során a fiatalok körében a ruhák vannak…
Tovább olvasom >Gyümölcslékoncentrátum-gyártót vásárolt az Eckes-Granini Németországban
Európa egyik vezető gyümölcslégyártója, az Eckes-Granini megvásárolta Németországban a gyümölcsital-koncentrátumok…
Tovább olvasom >