Étterem on-line

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 02. 29. 08:00

Tiszteljük azokat az éttermeket, amelyek veszik a fáradságot, és rendszeresen aktualizált honlapot készítenek. Sajnos ez nem általános. Ezért honlapértékelő rovatunk mottója: csak jó éttermek jó honlapjait elemezzük, hogy a kevésbé jók is tanulhassanak az esetleges hibákból.Carmen étterem, Győr
Nagy profizmussal megcsinált szájt, amelyre rányomja bélyegét az, hogy az étterem egy szálloda része, bár ezt a készítők – okosan – csak diszkréten jelzik. Értékelhető képek, átlátható menürendszer, egy-egy ritka technikai megoldás: például 360 fokos panorámakép, a megtekintéshez szükséges program letöltésének opciójával! „Tartalmat” ígérő linkek vonzanak – a megnyitásig. Szezonális ajánlat, businessmenü, Valentin-napi ajánlat: értékelésünket könnyíti, hogy ami mögöttük van, az már nem on-line téma. Az átlagból sok szempontból kiemelkedik a honlap, ám fantáziátlanságát – mind grafikailag, mind szövegében – mindez nehezen feledteti. Remek ötlet viszont a hírlevél „Hogyan szólíthatjuk?” kérdésmezője. A készítők szerényen a Vendégkönyvbe tették az elmúlt rendezvények és bulik képeit, ez belefér, de hogy a hírlevelek archívumának megtekintési lehetőségére miért van szükség (pláne a főoldalon), az számunkra talány. (www.carmenetterem.hu)
Esztétikum: 4
Kreativitás: 3
Használhatóság: 4,5
Aktualitás: 4,5
Összkép: 4

Kispipa étterem, Budapest
Színvonalas, ismert és elismert étterem, decens enteriőrrel – és érthetetlen weblappal. A nyitóoldal flash animációja még sokat ígér. Utána viszont kontrasztként a 70-es évek elejére emlékeztető dizájnú honlap következik, enyhén szólva is eklektikus főoldallal. A hihetetlenül amatőr grafikusmunka által okozott fájdalmat csökkenti kissé a látogató – ma már sajnos nemigen divatos – üdvözlése. Három a nyelv, bár a részletekben itt-ott visszatérünk magyarra; kár, hogy a szöveget eldugták a korrektor, no meg a német tanár elől. Az érdeklődő az árakon kívül szinte semmi egyéb információt vagy szolgáltatást nem kap. Valamit mégis: egy se nem funkcionális, se nem esztétikus térképet, ami olyan, mint az egész szájt – annyira abszurd, hogy már-már szeretjük! (www.kispipa.hu)
Esztétikum: 2
Kreativitás: 3
Használhatóság: 3
Aktualitás: 2,5
Összkép: 2,5

Oliva étterem, grillkert, Veszprém
Jó design, kiegyensúlyozottságot sugárzó, olvasmányos honlap – három nyelven. A weboldal valamennyi fotója kicsi, nem is nagyítható, pedig a hely hangulatát megérné így is illusztrálni. Az étel- és italválasztékot érthetetlen nagyvonalúsággal kezeli a szerkesztő; az étlap megérdemelné, hogy ne a szolgáltatások menübe legyen elrejtve, ráadásul lassabban nyitható pdf formátumban! Kár, hogy pont ennek a remek üzletnek a szájtja kapcsán kell beszélnünk az általános tévedésről: a honlap funkciója nem csak az információk „kényszerű” internetre vitele, a honlap egy speciális lehetőségekkel megáldott kommunikációs eszköz! Az internet nagy előnye az aktualitás, márpedig ennek a szájtnak a Programok menüpontjában tavaly augusztusi és szeptemberi koncertek sorjáznak. (www.oliva.hu)
Esztétikum: 4,5
Kreativitás: 4
Használhatóság: 4
Aktualitás: 2
Összkép: 3,5

Kapcsolódó cikkeink