Estek az ipari megrendelések az euróövezetben

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 23. 12:50

Jelentős, a 2008 óta tapasztalt legnagyobb mértékben estek szeptemberben az új ipari megrendelések az euróövezetben – közölte szerdán az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

A szervezet tájékoztatása szerint augusztushoz képest 6,4 százalékkal estek, míg az előző év hasonló időszakához viszonyítva 1,6 százalékkal nőttek az új ipari megrendelések a közös valuta térségében. Elemzők 2,7 százalékos havi visszaesést és 7,8 százalékos éves növekedést vártak.

Az Eurostat rontott az augusztusi adatokon is. Az év nyolcadik hónapjában havi szinten 1,4 százalékkal nőttek a megrendelések a korábban közölt 1,9 százalékos bővüléssel szemben. Az augusztusi éves növekedési ütemet 6,2 százalékról 5,9 százalékra rontotta a luxembourgi székhelyű statisztikai hivatal.

A szeptemberinél legutóbb 2008 decemberében volt nagyobb a havi visszaesés, amikor 10,2 százalékkal csökkentek az új ipari megrendelések. Az Eurostat ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az ipari megrendelések alakulására vonatkozó adat rendkívül változékony: az egyik hónapban jelentkező esést gyakran hasonló mértékű emelkedés követi a következő hónapokban. A romló euróövezeti ipari kilátásokat tükrözi azonban a Markit szerdán nyilvánosságra hozott novemberi feldolgozóipari beszerzési menedzser index értéke, amely az októberi 47,1 pontról – előzetes adatok szerint – 46,4 pontra süllyedt, szemben az elemzők által várt 46,5 ponttal.

Az Európai Unió egészében havi szinten 2,3 százalékkal csökkentek szeptemberben az új ipari megrendelések az augusztusi 0,3 százalékos visszaesés után. Éves szinten 2,3 százalékos növekedés volt az Európai Unióban az augusztusi 6,0 százalékos bővülést követően – írja a ProfitLine.hu.

Kapcsolódó cikkeink