Erősödött a forgalom a fővárosi szálláshelyeken

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 03. 26. 10:20

Folytatódott az év első hónapjában a budapesti vendégforgalom élénkülése, a budapesti turizmusstatisztikák történetében a 2018-as az első olyan januári hónap, amikor a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma a 600 ezret is átlépte – közölte a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) az MTI-vel közleményében.

Januárban 256 113 vendég mintegy 619 622 vendégéjszakát töltött Budapest kereskedelmi szálláshelyein. Ez a forgalom, a közösségi szálláshely-megosztók – elsősorban az Airbnb – által generált forgalommal kiegészülve, akár az egymillió vendégéjszakához is közelíthet – közölték.
A KSH legfrissebb adatait idézve a BFTK kiemelte: januárban a belföldi vendégéjszakák száma (95 744) közel negyedével nőtt a tavaly januárihoz képest. A szállodáknál is tekintélyes forgalomélénkülést mértek: az összes vendégéjszaka számának bővülése elérte a 4,6 százalékot.
A külföldi vendégéjszakák száma 5,8 százalékkal nőtt, miközben a vendégérkezések száma ennél jóval csekélyebb mértékben emelkedett, 0,6 százalékkal. Ez azt is jelenti, hogy egy külföldi vendég átlagosan 2,5 éjszakát töltött Budapesten, ami jó teljesítmény az előszezonban.
A legtöbb kereskedelmi szálláshelyi egység – 35 és 36 – az V. és a VII. kerületben működött, a legtöbb vendégéjszakát is ezekben a kerületekben érték el.
Az adatok alapján Budapesten a négycsillagos szállodai egységek a legkeresettebbek, egyebek között azért, mert szolgáltatásaik nemzetközi összehasonlításban is kimagaslóan jó ár-érték arányúak – írták.
A szálláshelyek összes bruttó árbevétele megközelítette a 11,33 milliárd forintot, ami 8,5 százalékkal magasabb a tavalyi év azonos időszakában mértnél, ezen belül a belföldi árbevétel közel 30 százalékkal nőtt.
A legtöbb vendégéjszakát sorrendben az olasz, a brit, az orosz és a német turisták töltötték Budapesten. Az előző év azonos időszakához képest számottevő bővülést jeleztek a francia, a cseh, az ukrán, a török, de különösen a koreai piacról. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink