Erősítené az IMF a fogyasztási típusú adók szerepét

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 11. 20. 11:11

Fontos, hogy a jövedelmi adóktól a fogyasztási típusú adók felé helyeződjön a fiskális politika súlypontja, mert egyéb tényezők mellett ezzel segíthető legjobban a gazdaság hosszútávú növekedése – mondta Johannes Wiegand, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) európai részlegének vezérigazgató-helyettese csütörtökön Budapesten.

imfAz Andrássy Egyetem, a Harvard Club of Hungary és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által rendezett konferencián Johannes Wiegand a kelet-közép európai és dél-európai országok lehetőségeiről beszélt a költségvetési konszolidáció és gazdasági növekedés összehangolásával kapcsolatban.

Johannes Wiegand hozzátette: a növekedés érdekében vissza kell szorítani a nem produktív állami kiadásokat, programokat, ugyanakkor fenn kell tartani az egészségügy, az oktatás és az állami infrastruktúra hatékony finanszírozását is.

Kiemelte: rendkívül fontos az Európai Unió strukturális és kohéziós alapjainak megfelelő felhasználása is, hogy ne csökkenjenek a közszféra beruházásai. Ugyanakkor megjegyezte, hogy meg kell reformálni a közszférában dolgozók juttatási rendszerét is, sok országban túl sokan, vagy aránytalanul magas fizetésért dolgoznak az államnak. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink