Erősen megnőtt a növényi alapú élelmiszerek értékesítése tavaly Európában

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 05. 30. 11:55

A Good Food Institute Europe (GFI Europe) 13 európai országban – így Ausztriában, Belgiumban, Dániában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban – vizsgálta a növényi alapú élelmiszerek értékesítését. Az intézet jelentése szerint a növényi alapú élelmiszerek forgalma 2022-ben elérte az 5,7 milliárd eurót.

Két év alatt 22%-os a növekedés

Ez a cikk a Trade magazin 2023.5. számában olvasható

Ez a szám 22%-os növekedést jelent 2020-hoz képest, amihez nagyban hozzájárul a vegán húshelyettesítők (+21%) és a növényi tejek (+20%) értékesítése.

A megnövekedett fogyasztói keresletnek köszönhetően a tejmentes sajtok és a vegán tengeri termékek is jelentős növekedést értek el, míg egyes állati fehérje kategóriákban csökkentek az eladások: az állati eredetű hús 8%-kal és az állati tej eladásai pedig 9%-kal mérséklődtek.

A nem tejtermék alapú sajtok szegmense Európában immár 144 millió eurós piaci értéket képvisel, köszönhetően annak, hogy a piac diverzifikálódásával minden eddiginél több vegán sajtmárka és termék jelent meg. Azzal, hogy a növényi eredetű sajtok 2020 és 2022 között 102%-os forgalomnövekedést könyvelhettek el, több mint tízszeresen felülmúlták a hagyományos sajtok növekedését.

A növényi alapú joghurtok eladása 16%-kal bővült, míg a hagyományos joghurtoké 4%-kal csökkent. //

Kapcsolódó cikkeink