Engedély nélkül árult, silány vetőmagot foglalt le a Nébih

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 11. 17. 11:10

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)próbavásárlással egybekötött ellenőrzéseken összesen 600 kilogramm – mintegy 14 zsák – ismeretlen eredetű kocsányos tölgy vetőmagot foglalt le a biharnagybajomi és nyírbátori árusoknál – közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

vetomag

Tájékoztatásuk szerint az eladásra kínált silány minőségű vetőmag nem rendelkezett az erdészeti szaporítóanyagok forgalmazásához szükséges hatósági engedéllyel sem, a lefoglalt tételeket a hatóság megsemmisíti.

Az eljárásban minőségvédelmi bírság kiszabása várható, aminek mértéke 50 ezer és 1,5 millió forint között lehet – tájékoztatott a Nébih.

A hivatal közleményében emlékeztet arra, hogy az idei szeszélyes időjárás miatt a kocsányos és kocsánytalan tölgyfélék termése sem Magyarországon, sem az importot biztosító külföldi országokban nem érte el az erdősítésekhez szükséges mennyiséget. A Magyarországon kialakult jelentős vetőmaghiány miatt a Nébih az ősz folyamán – a termelők ellenőrzése mellett – fokozott figyelemmel kísérte az erdészeti szaporítóanyagokra vonatkozó hirdetéseket is. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink