Energiatudatos vállalat címmel ismerték el a COOP üzletláncot

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2018. 10. 15. 08:33

Energiatudatos vállalat címet tanúsító védjeggyel ismerték el a COOP Gazdasági Csoport boltfejlesztéseit, amely elismerést a Virtuális Erőmű Program energiahatékonysági kiválósági pályázatának kilencedik alkalommal megrendezett díjátadó gáláján vehette át az üzletlánc. A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. által működtetett pályázat 2011 óta díjazza az energiatudatosság és az energiahatékonyság mellett elkötelezett hazai vállalkozásokat.

Nemzetközi, illetve hazai kutatások azt bizonyítják, hogy a vállalati energiahatékonyság javításának első lépése a tudatosság megteremtése. Odafigyeléssel, az energiafogyasztás észszerűsítésével, mérésével és ellenőrzésével az energiafelhasználás mintegy 10 százalékkal csökkenthető, amihez elsősorban a szemlélet és a vállalati gyakorlat megváltoztatása szükséges. Sőt, az általános gyakorlat azt mutatja, hogy további 10%-nyi energiamegtakarítás érhető el gyorsan megtérülő beruházásokkal. A Magyar ­Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. 2011 márciusában indult Virtuális Erőmű Programja (VEP) szorgalmazza, hogy az állam ösztönzőkkel segítse az energiamegtakarítást célzó beruházások megvalósulását. A VEP kezdetekkori célja, hogy Magyarország EU-s vállalásaival összhangban 2020-ra egy 200 MW fosszilis erőmű kapacitásának megfelelő virtuális erőművet „építsen fel” igazolt megtakarításokból, amely célt már idén tavasszal sikerült teljesíteni. A program működtetői így azt határozták meg, hogy 2030-ra Paks után az ország második legnagyobb erőművének megfelelő energiamegtakarítást érjenek el.

 

Malich Kornél, a CO-OP Hungary Zrt. üzletfejlesztési
vezetője (jobbról a második) az elismeréssel

Az Energiatudatos vállalat elismerést annak köszönhetően érdemelte ki a COOP Gazdasági Csoport, hogy a jelenlegi energiahatékonysági helyzetének felmérését követően releváns mértékű, de reálisan megvalósítható önkéntes vállalásokat tett az energiahatékonyságának növelése érdekében. A hálózat növelni kívánja a felhasznált megújuló energiák részarányát, a 2018–2019-es évek folyamán legalább 10 franchise-­partner üzletén épít ki napelemes HMKE rendszert.

Az elismeréssel kapcsolatban Tóth Géza, a CO-OP Hungary Zrt. vezérigazgatója elmondta: a cégcsoport – boltmegújítási programjának keretében – már évek óta kiemelten kezeli a környezet- és energiatudatosság erősítését.

Tóth Géza
vezérigazgató
CO-OP Hungary

„Egyrészt ezzel a következő generációk érdekeit szolgáljuk, hiszen igyekszünk kevesebb környezeti befolyásolással működni, másrészt ez versenyképességi kérdés is. Az energiamegtakarítással költségcsökkentést tudunk elérni, ami 2700 üzlet tekintetében jelentős, és középtávon működésünk hatékonyságát növeli. Az elmúlt években több konkrét intézkedést is meghoztunk, így elindítottuk a hűtők utólagos üvegajtózását, üzleteink világításának LED-technológiával történő korszerűsítését, a hűtési-fűtési rendszerek modernizációját, illetve a napelemes technológia telepítését. Célunk, hogy 2700 üzletünk többségére kiterjesszük ezeket a műszaki megoldásokat” – tette hozzá. A környezettudatossággal kapcsolatban kiemelte: az országban elsőként, a hálózat közel 300 üzletében már működik a használt étolaj visszagyűjtése, és hamarosan az összes szupermarket kategóriájú üzletre kiterjesztésre kerül. A vásárlóink ösztönzésére a visszavitt használt sütőolajért literenként 80 forint értékű levásárolható kupont adunk.

Dr. Mezősi Balázs, a VEP operatív igazgatója elmondta: a COOP pályázata elköteleződést jelent az energiahatékonyság, a fenntarthatóság ügye mellett.

„Látjuk a COOP üzletlánc, az energiatudatos szemlélet mentén már eddig megvalósult fejlesztéseit, eredményeit. Most megfogalmazott vállalásaival és az így várható beruházásaival további eredményekkel járul majd hozzá az energiafelhasználás csökkentéséhez” – tette hozzá.

A COOP műszaki területen végzett tevékenysége bizonyos szempontból egyedi, hiszen külön, e terület menedzselésére létrehozott saját testülete, a Műszaki Fórum már most mentorálási szerepet is vállal franchise-partnerei körében. (x)

Kapcsolódó cikkeink