Elvégezte hagyományos húsvéti ellenőrzését az ITM
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt hagyományos húsvéti fogyasztóvédelmi vizsgálat az összesen 78 ellenőrzött termék közül mindössze egy-egy kalács és sonka összetételét találta kifogásolhatónak. A húsipari cikk gyártójára bírságot szabhatnak ki, mivel a céggel szemben már tavaly is a magas sótartalom miatt indult eljárás – közölte a szaktárca az MTI-vel.
Az ITM élelmiszer és vegyipari laboratóriuma évről évre ellenőrzi az ünnepi időszak jellegzetes termékeit. A vizsgálat fő szempontjai ezúttal is azok voltak, hogy az elfogyasztásra szánt árucikkek teljesítik-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és hogy a termékek címkéjén feltüntetett tartalom megfelel-e a valóságnak.
Az idei ellenőrzés során górcső alá vett 40 húsvéti csokoládéfigura – a nyulak mellett bárányok és tojások – kivétel nélkül eleget tett az élelmiszerkönyvi követelményeknek. A laboratóriumi vizsgálat a csomagoláson feltüntetett zsírtartalom ellenőrzésére, a kakaóvajtól eltérő idegen zsírok mennyiségének mérésére is kiterjedt. A termékek zsírtartalma sem mutatott eltérést a címkén feltüntetett tápérték jelöléstől – írja közleményében az ITM.
A húsvéti asztalok dísze a böjti időszak végét is jelző sonka. A laboratóriumi vizsgálat a nyers és hőkezelt – például kötözött – sonkáknál a só- és nedvességtartalomra, míg a formában vagy bélben hőkezelt sonkák – például gépsonkák – esetén a só-, víz-, fehérje- és zsírtartalomra irányult. A vizsgált 19 sonka közül mindössze egyetlen nyers sonka sótartalma volt magasabb az Élelmiszerkönyvben előírtnál – tájékoztatott a minisztérium.
Ismertették, hogy a kalácsok laborvizsgálata során a termékek zsír-, cukor- és sótartalmának megfelelőségét nézték. Az Élelmiszerkönyv különféle előírásokat rögzít a kalácsok összetételére vonatkozóan attól függően, hogy megnevezésük a fonott, finom fonott vagy foszlós jelzőt tartalmazza. A megvizsgált 19 termék közül csupán egy finom fonott kalács zsírtartalma nem érte el az elvárt legkisebb mértéket.
Hangsúlyozzák, az ITM egész évben azon dolgozik, hogy kizárólag az előírásoknak megfelelő termékek kerüljenek a vásárlók kosarába. A húsvéti fogyasztóvédelmi ellenőrzés nem élelmiszerbiztonsági vizsgálat volt, hanem a termékek címkéjén olvasható tájékoztatás helytállóságára irányult a megtévesztő gyakorlatok kiszűrése érdekében.
Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a közleményben kiemelte: „A már hagyományosnak tekinthető ellenőrzés tavalyi fordulójában 77 csokoládéfigura, sonka és pálinka közül öt esetében merültek fel hiányosságok. Részben a rendszeres hatósági jelenlétnek tudható be, hogy idén a három kategóriában vizsgált összesen 78 termék közül mindössze kettő esetében kellett fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indítani. Különösen megnyugtató, hogy az elsősorban gyerekek számára készülő csokinyulak hiba nélkül ugrották meg a lécet. A túl sós sonka gyártója bírság kiszabására számíthat, mivel már tavaly is hasonló okból kellett vele szemben intézkedni.” (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Nemzetközi tanúsítványok garantálják a termékek és szolgáltatások magas minőségét a SPAR-nál
Minőségi tanúsítványok garantálják az élelmiszer-biztonságot és a termékminőséget a SPAR…
Tovább olvasom >Az uniós élelmiszerbiztonság miatt aggódik a NAK az import termékek kapcsán
Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb…
Tovább olvasom >Az import termékekre vonatkozó uniós előírások azonnali felülvizsgálatára van szükség
Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb…
Tovább olvasom >További cikkeink
IGD: A retail média és a hatékonyságnövelés fontos lesz 2024-ben
Az alábbi cikkünkben azt az IGD nemrégiben megjelent előrejelzésében felvázolt öt…
Tovább olvasom >Vegán aktivista a Forbes rangos „30 sikeres magyar 30 alatt” listáján
Vida Raul, a Prove magazin alapítója személyében először került fel…
Tovább olvasom >Meghosszabbítja együttműködését az UEFA és a Just Eat Takeaway
A Just Eat Takeaway 2027-ig meghosszabbítja együttműködését az UEFA Bajnokok…
Tovább olvasom >