Elkészült az első E-Mail Marketing Report

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 03. 08:00

Az aktív internetezők 90 százaléka elolvassa az érdekes tárgyú, jóváhagyott e-mail-reklámüzeneteket, a személyes megszólítás azonban nem minden esetben jelent előnyt – többek között ez derült ki a KutatóCentrum E-Mail Marketing Reportjából.– A kutatás célja, hogy támpontot adjon a cégeknek az e-mail-kampányok hatékony tervezéséhez és kivitelezéséhez. Mivel az ilyen típusú kampányok esetében a rendszeresen, legalább kéthetente e-mailezők jelentik a bázist, ezért az elemzés során ezt a csoportot vizsgáltuk – jegyezte meg a 12 ezer internetező bevonásával készített felmérés kapcsán Barcza Enikő, a KutatóCentrum üzletág-igazgatója. – Az aktív, hetente többször internetezők négyötöde tartozik ebbe a csoportba.
– A felmérésből kiderült, hogy 1-2 év alatt a fő e-mail-címek körülbelül egytizede évül el, miközben az emberek háromnegyede jellemzően a fő e-mail címét adja meg feliratkozáskor, ezért is fontos a rendszeres adatbázis-karbantartás, hiszen a sikeres e-mail-marketingkampányoknak ez a lelke – emelte ki Fialka Krisztina, a Maxima online direktmarketing-rendszer vezetője.
A rendszeres e-mail-használóknak csupán 10 százaléka nem kap napi rendszerességgel jóváhagyott, és 20 százaléka kéretlen reklámüzenetet, emellett az elektronikus postaládákban átlagosan a jóváhagyott üzenetek aránya a magasabb. Az engedélyezett reklámlevelekkel szembeni attitűdök egyébként pozitívak: az emberek 90 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy ha a tárgy felkelti az érdeklődését, elolvassa az üzenetet, s csupán 9 százalék töröl minden reklámlevelet olvasatlanul.
– A felmérés is igazolja, hogy a válaszadási arányt nagymértékben befolyásolja az üzenet tárgya, a feladó, valamint az első néhány sor – emelte ki Fialka Krisztina. – Ezek azok a kritikus pontok, ahol eldől, hogy sikerült-e felkelteni az olvasók érdeklődését. Ugyanakkor a kutatásból kiderült, hogy a névre szóló levél nem minden esetben jobb, mint az általános megszólítás – tette hozzá a szakember.
Az aktív internetezők nyitottak a nyereményjátékokra: négyötödük többször is játszott már, minden második pedig minden lehetőséget megragad erre, és csupán 5 százalék nyilatkozott úgy, hogy soha nem próbálná ki. Az online nyereményjátékok esetében általában optimisták vagyunk: a rendszeres e-mail-használók 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hisz a nyerés esélyében. Regisztrációkor egyébként a játékosok 82 százaléka minden esetben a valós adatait írja be.

Kapcsolódó cikkeink