Elkészült a tízéves vidékfejlesztési stratégia

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 13. 12:04

Megkezdődött a tízéves vidékfejlesztési stratégia társadalmi vitája – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. A stratégia célja többek között: a vidéki munkahelyek megőrzése, a vidéki népesség megtartása, az élelmezési és az élelmiszerbiztonság szavatolása, valamint az agrár- és az élelmiszergazdaság élet- és versenyképességének javítása.

A stratégia kiemelt célkitűzése, hogy 2020-ig a vidék társadalmi és gazdasági folyamataiban látható és minden érintett számára érzékelhető javulás következzen be. Az agrárstratégia megalkotásával és végrehajtásával a szaktárca a vidéki Magyarország egészének megújítását kívánja elérni. Ennek érdekében négy alapvető területet – az agrárgazdaságot, a vidékfejlesztést, az élelmiszergazdaságot valamint a környezetvédelmet – érintő tennivalókat határozott meg.

Így a szóban forgó stratégia központi céljai között szerepel hangsúlyos módon az ivóvízbázisok védelme, a helyi erőforrásokra támaszkodó energiaellátás biztosítása, az életminőség javítása, a vidéki gazdaság több lábra állítása, azaz diverzifikációja is. A most társadalmi vitára bocsátott stratégia helyre kívánja állítani a vidéki élet vonzerejét. Ezért a minisztérium mindenkit arra kér, hogy vegyen részt a vitában.

Kapcsolódó cikkeink