A járvány újabb hulláma már az élelmiszerboltokat fenyegeti

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 02. 26. 11:59

Az elmúlt napokban több helyről érkeztek olyan jelzések, hogy már a napi működést veszélyezteti az újabb járványhullám a kereskedelemben- írja a Magyar Nemzet Online.

 

Lehetséges, hogy nem lesznek elegendőek a kiskereskedelemben eddig megszokott védekezési előírások a koronavírus-járvány harmadik hullámában. A Magyar Nemzet megtudta: az iparági szervezetekhez mérettől, üzlettípustól függetlenül az elmúlt napokban több helyről is érkeztek olyan jelzések, hogy már a napi működést is veszélyezteti az újabb Covid-hullám.

A fertőzés ráadásul a sokak által látogatott élelmiszerboltok alkalmazottainak körében terjed a leginkább.

A különféle iparcikküzletekben, élelmiszerboltokban, raktárakban, központi áruelosztó bázisokon is felütötte a fejét az agresszív vírusváltozat. Ez azt jelenti, hogy a naponta több száz, több ezer vásárlót fogadó üzletekben és az azokat kiszolgáló területeken az elkövetkező hetekben fokozott járványügyi kockázattal jár a munkavégzés.

A kereskedelmi szereplők legújabban amiatt aggódnak, hogy minden óvintézkedés ellenére a bolti munkavállalók lebetegedésével fokozódhat a nyomás az élelmiszer-alapellátási lánc értékesítői, beszerzői oldalán, ami az előző évi hullámok, sőt a kezdeti pánikvásárlások rohamában is jól állta a sarat.

– A magyar vállalkozások képviseletében levélben kértünk segítséget Kásler Miklós egészségügyi minisztertől azért, hogy az élelmiszerboltokban dolgozó kollégák mielőbb védettebb közegben dolgozhassanak, és hozzá tudjanak jutni a vakcinához – közölte a Magyar Nemzettel Neubauer Katalin.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára kiemelte: a boltosok a napi 8–10 órás műszakokban, hétvégéken pedig a fokozott, gyorsan cserélődő vásárlótömegben különösen ki vannak téve a megfertőződés veszélyének. Az ő védelmükre és az élelmiszer-ellátási rendszer működésének biztosítására mielőbb lehetővé kellene tenni az ebben a szektorban dolgozók védőoltását.

Neubauer Katalin jelezte: az előző járványhullámok idején néhány könnyebb fertőzéses esettel megúszták a kereskedelemben. – Ilyenkor a műszakok átszervezésével megoldották a zavartalan működést az érintett üzletekben – mondta.

Biztosítani kell a rendszert
Neubauer Katalin arról tájékoztatott, hogy több helyről azt a hírt kapták a napokban, hogy a kiskereskedelmi egységekben megugrott a koronavírus-fertőzések száma.
– Ami ha tovább nő, már rövid távon veszélyeztetheti a most is korlátozott nyitvatartást – szögezte le a szövetség főtitkára.

Ezért arra kérik az egészségügyi minisztert, hogy a kereskedelmi dolgozók élvezzenek előnyt a védőoltásoknál.

Legalább a regisztráció
A multiláncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetségnek is jelezték, hogy egyre gyakoribbak a megbetegedések a munkavállalók körében. Vámos György főtitkár szerint manapság a legfontosabb össztársadalmi kérdés a nemzetgazdaság újraindulása, így létfontosságú a védőoltás minél szélesebb körű, gyors felvétele.

– Közös érdekünk a vírus okozta válságon hamar túljutni – jegyezte meg.
Kiemelte, hogy elsőként az a fontos, hogy mindenki regisztráljon a vakcinára, ez alapján a szakemberek már tervezhetnek.

A főtitkár emlékeztetett arra is, hogy a védőoltáson kívül mennyire fontos a maszkok szabályos viselése. (magyarnemzet.hu, Thurzó Katalin)

Kapcsolódó cikkeink