Elemzők: továbbra is jól teljesít a külkereskedelem

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 07. 10. 11:40

Továbbra is jól teljesít a külkereskedelem, a várakozásoknál magasabb lett a májusi többlet – reagáltak az MTI-nek nyilatkozó elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott első becslésére.

marha

A KSH közölte: az export euróban számolt értéke 18,8 százalékkal, az importé 18,4 százalékkal nőtt májusban az előző év azonos időszakához képest. A májusi 913 millió euró (283 milliárd forint) exporttöbblet 170 millió euróval (49 milliárd forint) haladta meg az egy évvel korábbit.
Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője hangsúlyozta, továbbra is óriási a külkereskedelmi többlet, és mind az export, mind az import euróban mért értéke jelentős ütemben emelkedett májusban. Hozzátette: az erős májusi ipari termelési adat is arra utalt, hogy a külkereskedelmi folyamatok jól alakulhattak ebben a hónapban. Az év első öt hónapjában látott 4,3 milliárd eurónyi külkereskedelmi többlet megegyezett a tavalyival. Az elemző az év egészében arra számít, hogy a szufficit mértéke csökkenhet tavalyhoz képest, a felpörgő import miatt. Becslése szerint 9-9,5 milliárd euró lehet idén a többlet attól függően, hogy az európai konjunktúra hogyan alakul az év hátralévő részében.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szintén azt emelte ki, hogy a várakozásoknál lényegesen magasabb lett a májusi külkereskedelmi többlet. Így a korábbi előrejelzésüknél jóval kisebb mértékben csökkenhet a többlet idén: 9,35 milliárd euróra mérséklődhet a tavalyi 9,93 milliárdról, egyúttal jelentős felfelé mutató kockázatot jelent az általuk várt 3,9 százalékos GDP növekedésre. 2018-ban az új autóipari kapacitások várható üzembe helyezése miatt érdemben bővülhet a kivitel – írta. Idén a belső kereslet élénkülésének, a fogyasztás gyorsulásának és a beruházások robusztus emelkedésének importnövelő hatását ellensúlyozza a kiváló külső kereslet, valamint a növekvő exportkapacitások. Az olajárak visszaesése pedig a vártnál kisebb mértékben rontja a cserearányokat idén – jelezte.
Jövőre a továbbra is élénk belső kereslet ellenére nem várnak további jelentősebb csökkenést a külkereskedelmi többletben. A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019-ben pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat – közölte Suppan Gergely. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink