Elemzők szerint már nem esik tovább a kiskereskedelmi forgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 08. 24. 14:00

A TakarékBank és az ING elemzői az év hátralevő részében már nem számítanak a kiskereskedelmi forgalom további visszaesésére, s úgy vélik, éves szinten 1-2 százalékkal csökkenthet az ágazat teljesítménye.

A KSH pénteken publikált adatai szerint a kiskereskedelmi értékesítés júniusi volumene 1,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A csökkenésben meghatározó szerepet játszott az üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek eladásainak visszaesése, miközben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek forgalmának volumene nőtt – írja a KSH.

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2012. első félévében 1,1 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), közleményében kiemeli: az év első hat hónapjában tovább emelkedett az élelmiszer és élelmiszer jellegű termékek értékesítése. A tárca kifejti: a teljes volumen 45,5 százalékát adó élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek eladásai az előző év azonos időszakához képest az előző havi visszaesést ledolgozva 0,9 százalékkal, míg az év első hat hónapját tekintve a tavalyinál 0,6 százalékkal kedvezőbb forgalmat produkáltak.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az MTI-hez eljuttatott elemzésében kiemeli, hogy várakozásaikkal összhangban alakultak a kiskereskedelmi eladások júniusban. Kellemes meglepetésnek nevezte, hogy az élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma júniusban 0,9 százalékkal emelkedett az előző hónapokban megfigyelt visszaesés után, egy hónap alatt pedig 0,3 százalékkal emelkedett a forgalom.

A nem élelmiszer ágazatok forgalma ezzel szemben 4,2 százalékkal csökkent az előző havi 5 százalékos visszaesés után, míg 0,1 százalékkal esett vissza májushoz képest – fűzte hozzá a szakértő.

Suppan Gergely kifejtette, hogy az év hátralevő részében már nem számítanak a kiskereskedelmi forgalom visszaesésének további mélyülésére, vagyis a visszaesés jelenlegi mértéke stabilizálódhat. A kiskereskedelmi forgalomra negatív hatással van a reálbérek csökkenése, a stagnáló munkaerőpiac, a nyomott fogyasztói bizalom és a háztartások folytatódó mérlegkiigazítása, amit a forint erősödése részben ellensúlyozhat a devizahiteles háztartások esetében – vélekedett a szakértő. Előrejelzése szerint az éves átlagos visszaesés 1,5 százalék lehet.

Éves szinten 1 és 2 százalék közötti visszaesését vár Németh Dávid, az ING makroelemzője, de ez – véleménye szerint – a nem élelmiszer jellegű termékek forgalmának visszaeséséből áll majd. A KSH júniusi jelentéséből kiemelte a gyógyszerek forgalmának a visszaesését, amelyet a támogatások csökkentése miatti áremelkedéssel magyarázott az elemző.

Németh Dávid szerint a csomagküldő kereskedelem élénkül erőteljesebben, miután az internet terjedése magával hozza az ott történő vásárlást is. Erre ösztönzi a fogyasztókat a többnyire olcsóbb ár, illetve az, hogy külföldi termékekhez is hozzájuthatnak – fűzte hozzá.

Az elemző úgy vélekedett, hogy az élelmiszerek forgalma elérte az alsó határt, így az a mostani szinten stabilizálódik. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink