Elemzők: idén stagnálhat az ipari termelés

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 09. 12:12

Elemzők szerint az idén stagnálhat, jövőre nőhet az ipari termelés, ám ennek mértékéről megoszlik az MTI által megkérdezettek véleménye.

A Központi Statisztika Hivatal (KSH) pénteken közölte, hogy szeptemberben 3,8 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index pedig 0,6 százalékos növekedést jelez. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelés szeptemberben 0,7 százalékkal emelkedett. Az év első háromnegyedében 0,8 százalékkal alacsonyabb volt az ipari kibocsátás, mint az előző év azonos időszakában.

Az ipari termelés munkanaphatással kiigazítva a várakozásokat meghaladóan, 0,6 százalékkal nőtt, mivel idén két munkanappal kevesebb volt a tavalyi szeptemberhez képest – közölte Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője.


A szakember szerint kellemes meglepetés, hogy az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal emelkedett az ipari termelés az augusztusi 2,8 százalékos növekedés után. Így a július-szeptemberi adatok alapján van remény arra, hogy a gazdaság kikerülhetett a technikai recesszióból. Suppan Gergely hozzátette: a harmadik negyedévben az ipari termelés 2,5 százalékkal nőhetett az előző negyedévhez képest. Mivel az európai recesszió tovább mélyült az ősz elejére, feltehetően a Mercedes üzemben bevezetett második műszakos termelés javíthatta a hazai kibocsátást – hívta fel a figyelmet az elemző.

Suppan Gergely szerint a következő hónapok továbbra is bizonytalanok, a külső kereslet továbbra is igen gyenge, miközben a belső kereslet élénkülésére sem lehet számítani. Ezzel szemben az új kapacitások ellensúlyozhatják a negatív hatásokat. Így idén összességében a stagnálást kissé meghaladóan nőhet az ipari termelés. Jövőre az Audi győri üzemének elindulásával, illetve némileg kedvezőbb külső kereslet mellett 4,5 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása – közölte az elemző.

Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője is kiemelte: nyers és a kiigazított adatok között jelentős a különbség. A nyers adatok komoly, 3,8 százalékos csökkenést mutatnak, de a munkanaphatással kiigazítva volt egy enyhe, 0,6 százalékos növekedés szeptemberben.

Az elemző azt mondta: azt lehetett tudni az év eleje óta, hogy a Mercedes gyár futtatja fel a termelését, viszont az is látszik, hogy a felvevő piacokon egyre komolyabb, gyengülésre utaló jelek vannak. Ezért a következő hónapokban a hazai ipari termelés adatai stagnálás körül maradhatnak – közölte.

Árokszállási Zoltán szerint jövőre az ipari termelésnél egyedi tényezők miatt kisebb emelkedés lehet, de ez összességében nem lesz elég arra, hogy a GDP növekedését érdemben a pozitív tartományba húzza. Így az idei recesszió után a következő évben sem nagyon lehet arra számítani, hogy Magyarországon növekedni fog a gazdaság – fogalmazott. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink