Elemzők: jövőre is magas marad a külkereskedelmi többlet

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 12. 03. 12:00

A belső keresletben jövőre sem várható számottevő élénkülés, így 2013-ban is megmaradhat a külkereskedelmi mérleg magas többlete az MTI-nek nyilatkozó elemzők véleménye szerint.

Szeptemberben euróban számolva a kivitel 4,2, a behozatal 4,7 százalékkal csökkent, a külkereskedelmi többlet – 6,11 milliárd euró import és 6,86 milliárd euró export eredőjeként – 751,1 millió eurót tett ki a Központi Statisztikai Hivatal pénteken közölt adatai szerint. Az év első háromnegyedében az export euróban 0,5, az import 0,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a mérleg többlete 5,431 milliárd euró volt.

Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője elmondta: a részletes külkereskedelmi adatok árnyalatnyival jobbak lettek az előzetes közlésnél.


Az elemző szerint az adatokból az látszik, hogy az import gyenge; a belső felhasználás, a fogyasztás és a beruházások csökkenése alapvetően rányomja a bélyegét a behozatalra. Az elmúlt hónapokban már a kivitelen is látszott a dinamika lassulása. Ennek az az oka, hogy Magyarország fő exportpiacai lassul a gazdasági növekedés, az euróövezet recesszióban van és a német gazdaság is érezhetően veszít a lendületéből – mondta.

Trippon Mariann szerint a még viszonylag ellenálló exportteljesítmény és a gyenge import együttese okozza, hogy jelentős többlet van a külkereskedelmi mérlegben. Ez egyrészt pozitív, mert emiatt a külső egyensúlyi pozíció az elmúlt időszakban számottevően javult, a folyó fizetési mérleg is jelentős többletben van. Másik oldalról viszont rossz, mert ez lényegében a recesszió visszatükröződése – fogalmazott.

A CIB Bank elemzője elmondta: a belső keresletben jövőre sem számít pozitív fordulatra, a fő exportpiacokon pedig a kilátások bizonytalansága ellenére lassú, de stabil növekedéssel számol. Ennek eredményeképpen 2013-ban tovább javulhat a külkereskedelmi mérleg.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank Hungary elemzője szerint inkább negatív meglepetés az adat, mivel az export és az import is csökkenést mutatott szeptemberben. Értékelése szerint a szeptemberi adat nem támasztja alá azokat a korábbi várakozásokat, hogy az év második felében vagy az év vége felé már konjunktúra javulás lesz az eurózónában, és ez a magyar export statisztikákon is meg fog látszódni.

Megjegyezte, hogy szeptemberben kevesebb munkanap volt, vagyis szezonális hatások is érvényesülnek a KSH által közölt adatban.

Az elemző szerint látványos export élénkülés nem várható az év hátralévő részében sem. Havi szinten ugyanakkor valószínűleg megmaradnak a külkereskedelmi többletek, pont azért, mert az export gyengesége mellett az import sem mutat áttörést, azaz a belső fogyasztás, a beruházások továbbra is gyengélkednek.

Nyeste Orsolya arra számít, hogy az idén a tavalyihoz hasonló, 7 milliárd euró körüli, vagy ennél kicsit magasabb lehet a külkereskedelmi mérleg többlete. Egyelőre nem látni olyan jeleket, hogy jövőre élénkülne az import, vagyis 2013-ban is maradhat a magas többlet, és inkább 2014-re várható, hogy némi javulás indulhat meg a belső felhasználásban, és a külkereskedelmi mérleg többlete alacsonyabb lehet. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink