Elemzők: csak átmeneti a kiskereskedelmi forgalom bővülésének lassulása

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 06. 11:50

Csak átmeneti a kiskereskedelmi forgalom növekedési ütemének lassulása, a következő hónapokban visszatérhet a korábbi lendület az MTI által megkérdezett szakértők szerint.

polc-

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a vártnál lassabb kiskereskedelmi forgalom-növekedés csak átmeneti, augusztustól újra gyorsulásra lehet számítani. A bizalmi indexek alapján megállapítható, hogy a magyar fogyasztói bizalom stabil, ezért az első hét hónapban tapasztalt átlagos 5 százalékos növekedési ütem az év további részében is megmaradhat.
Az elemző szerint a kiskereskedelmi forgalmat júliusban is a nem élelmiszer-kiskereskedelem húzta. Mindeközben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben látott lassulás az egy évvel ezelőtti magas bázissal magyarázható – vélekedett az elemző. Az üzemanyag-forgalom alacsony növekedési ütemének pedig az lehet az oka, hogy az előző évhez képest már nem jelentős az üzemanyag fogyasztói árának csökkenése, az kevésbé stimulálta a kiskereskedelmet – tette hozzá.
Ürmössy Gergely hangsúlyozta: a kiskereskedelmi forgalomban az egyhavi ingadozás nem szokatlan.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemeli: a következő hónapokban visszatérhet a kiskereskedelmi forgalom lendülete, így az éves bővülés akár a várakozásokat is meghaladhatja.
Az elemző idén 5 százalékos átlagos növekedést vár az ágazatban, a tavalyi fehéredési hatást is tükröző 5,8 százalékos növekedés után.
Hozzátette: az előző hónaphoz viszonyított jelentős lassulást részben az egy évvel ezelőtti bázis jelentős felfelé módosítása, részben pedig az okozhatta, hogy az előző évekhez képest többen nyaralhattak. A forgalom növekedéséhez az elemző szerint a reálbérek jelentős növekedése és a foglalkoztatás emelkedése is hozzájárul. Idén az 5,8-6 százalékkal emelkedő bérek mellett a szja-csökkentés is támogatja a fogyasztás növekedését, mivel a nettó reálbérek 7 százalék körül emelkedhetnek.
Suppan Gergely a felfelé mutató kockázatok közé sorolta, hogy az egyes ágazatokban jelentkező szakemberhiány miatt lényegesen gyorsabb lehet a bérkiáramlás, és a kiskereskedelmi forgalom növekedését a lakástámogatások kiterjesztése, a lakáspiac élénkülése is támogathatja. Növeli a háztartások elkölthető jövedelmét a kamatcsökkentések hatására a referencia kamatlábakhoz rögzített hitelek csökkenő törlesztőrészlete is – mutatott rá. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink