Elemzők: a belső kereslet növeli az importot

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 10. 10. 11:25

A belső fogyasztás és a beruházások hajtják az importot, az export növekedése ugyanakkor jelentősen lassult augusztusban, ami csökkentette a külkereskedelmi többletet az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölt első becslése szerint augusztusban az export euróban számított értéke alig 0,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a júliusi 11,4 százalékos kiugró teljesítményt követően. Az import 6,1 százalékkal nőtt a szintén kétszámjegyű – 10,8 százalékos – növekedés után. A külkereskedelmi többlet 51 millió euró volt, 381 millió euróval kevesebb a tavaly augusztusinál.
A csökkenő külkereskedelmi többletet a robusztus belső kereslet, különösen a beruházások szárnyalása, a dinamikusan növekvő fogyasztás és készletfeltöltések okozták, mert emiatt az import gyorsabban nőtt, mint az export – fejtette ki Horváth András, a Takarékbank elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában.
A szakértő arra számít, hogy az év egészében a külkereskedelmi többlet mintegy 850 millió euróval 7,2 milliárd euróra mérséklődik a tavalyi 8,078 milliárd euróról. Ez összességében enyhén rontja a GDP növekedését, de kisebb mértékben, mint tavaly, így a GDP növekedési üteme 4,6 százalékra gyorsulhat idén – jelezte.
Az importnövelő hatásokat ellensúlyozhatta a viszonylag kedvező európai konjunktúra, valamint újabb exportkapacitások folyamatos üzembe helyezése, a magasabb olajárak ugyanakkor ronthatják a cserearányokat. A kereskedelmi háborúk fokozódása némi kockázatot jelenthet, de egyelőre közvetlenül nem érintik a magyar gazdaságot – közölte.
A tartósan magas külkereskedelmi többlet miatt a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019 végére pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat – fogalmazott.
Horváth András hozzátette: ezek a folyamatok a forintnak tartós támaszt adnak, így az év végére a forint erősödésére számít a jelenlegi, fundamentumokkal nem alátámasztható szintekről.
Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője szerint lényegesen elmaradt a várttól az augusztusi külkereskedelmi mérleg többlete. Úgy fogalmazott: az import megugrása összhangban van a fundamentumokkal, mert a gazdasági növekedést jelenleg a fogyasztás és a beruházások hajtják, így inkább az export gyenge teljesítménye állt a csökkenő többlet mögött.
Mindez összefüggésben lehet az autóipart érintő új környezetvédelmi szabályozással, ami megnehezíthette a hazai járműeladásokat is – mutatott rá.
A szakértő szerint ugyanakkor valószínűleg átmeneti hatásról van szó, így az év utolsó negyedévében az export dinamikája várhatóan ismét gyorsul majd. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink