Élelmiszert Lengyelországban, szeszesitalt Romániában érdemes venni

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 07. 05. 00:01

Ha a kontinens egyik végéből a másikba néhány óra alatt el lehetne jutni, az unió polgárai minden bizonnyal Európa keleti országaiba járnának vásárolni. A szabadfold.hu az Eurostat (az unió statisztikai hivatala) legfrissebb adatait vizsgálta meg.

Lengyelországban lenne érdemes bevásárolni az élelmiszert és a nem alkoholtartalmú italokat, ott ezeknek az ára csak 64%-a az uniós átlagnak. Nem sokkal drágábbak e termékek Romániában és Bulgáriában sem, ahol az EU-átlagár 66, illetve 68%-áért lehet megvenni. Leginkább a dánoknak kellene bevásárlóturizmusra adniuk a fejüket: ők az átlagos ár 139%-áért vásárolnak ételt meg üdítőitalt. De jól járnának a 129%-ot fizető írek és a 120%-ot kifizető finnek is egy-egy ilyen utazással.
Akiknek nem ételre, hanem szeszesitalra fáj a foguk, azoknak Romániát lehetne ajánlani, mivel ott az alkoholos italok ára mintegy 70%-a az uniós átlagnak. Ide kirándulhatnának a finnek, az írek és a svédek, akik hazájukban az EU-átlagár 170, 167, illetve 138%-át fizetik a sörért-borért-pálinkáért.
A dohányosoknak az unió délkeleti csücskét, azaz Bulgáriát lenne érdemes meglátogatni, ott ugyanis a cigaretta csupán 46%-ába kerül az átlagárnak. Írországban 217, Nagy-Britanniában 166, Franciaországban 133% fizetendő az átlagárhoz képest.
Kíváncsibb és vállalkozóbb kedvű bevásárlóturistáknak tudjuk még ajánlani az élelmiszer- és szeszesitalvásárlást Macedóniában az uniós átlagárak 52, illetve 69%-áért, nemkülönben a cigaretta beszerzését Szerbiában és Montenegróban az átlag 30%-áért.
Nem járnánk el helyesen, ha nem közölnénk egy másik adatsor elemeit is. Az egy főre jutó nemzeti jövedelem (GDP/fő) alapján készített listának a felső részében helyezkedik el Luxemburg, Norvégia, Svájc, Írország, Hollandia. A felsorolás alján pedig jobbára az olcsó országok találhatók: Románia, Bulgária, Szerbia, Macedónia és Bosznia-Hercegovina – az utóbbiak az uniós átlagos GDP/fő 45-35%-át tudhatják magukénak. A kontinens legszegényebb országa pedig Albánia maradt. ott a GDP/fő mintegy 27%-a az uniós átlagnak. Magyarország 63%-kal a középső harmadban található.
Kapcsolódó cikkeink