Élelmiszeripari és borászati díjakat osztottak a pápai Szent György-napi Agrárexpón

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 18. 13:58

Új támogatási forrásokra lehet rövidesen pályázni. erről V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára beszélt a XV. Szent György Napi Agrárexpó megnyitóján. A Dunántúl egyik legnagyobb kiállításán számos díjat osztottak ki.

Megnyitották a Szent György-napi Agrárexpót Pápán pénteken. A vasárnap estig tartó mezőgazdasági kiállításon és vásáron 75 termelő és vállalkozó mutatja be termékeit a városi sportcsarnokban és a mintegy kétezer négyzetméternyi szabadtéri területen. V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a megnyitót követő sajtótájékoztatón meghatározó jelentőségűnek nevezte azt, hogy a gazdák április 8-tól a gazdák benyújthatják a kérelmeket az egységes területalapú támogatásra. A beadási határidő május 16-ig tart – tette hozzá.

Az összes kérelem alapján mintegy 180 ezer ügyfélről van szó országosan, s az agrárium 300 milliárdos támogatási összegéből 240 milliárdot tesz ki a területalapú – mondta az államtitkár, megjegyezve: a lehetőség megnyílása óta a jogosultak 10 százaléka igényelte a támogatást.

Az államtitkár utalt arra is, hogy most zajlik a 2007-2013. közötti Új Magyarország Vidékfejlesztési Program félidei értékelése, s a tapasztalatok szerint a pénzforrások 80 százalékát már lekötötték. Az új kormány csupán 20 százaléknyi összeg felett rendelkezhet már – tette hozzá. Elmondta: 2007 óta a pályázók öt százaléka vitte el az agrártámogatási összegek több mint 60 százalékát. Ez olyan koncentrációja a fejlesztésnek, amely “nem kívánatos és példátlan is az Európai Unióban” – vélekedett V. Németh Zsolt, megjegyezve, hogy “nem a nagyok ellen vannak, hanem a kicsiket is szeretnék segíteni”. Hangsúlyozta, hogy a kisebb üzemméretű vállalkozások számára is igyekeznek támogatást nyújtani, így például az elkövetkező néhány hétben két pályázati kiírás is megjelenik a tárca gondozásában. Az egyik már a jövő héten, s a mikrovállalkozásokra vonatkozik, az összege pedig hétmilliárd forint, ezt az ötezer lakosnál kisebb, de nem városi településeken vállalkozók vehetik igénybe.

Nemsokára megjelenik a turisztikai beruházásokra vonatkozó pályázat is – szálláshely-fejlesztésre, idegenforgalmi attrakciók létesítésére -, s különösen az agráriumhoz kapcsolódó fejlesztéseket támogatják majd; gasztronómiát, bor- és sajtutakat, lovasturizmust – tájékoztatott az államtitkár. Hozzátette, hogy erre négymilliárd forint áll rendelkezésre.
Ebele Ferenc, a Szent György-napi Agrárexpót szervező Veszprém Megyei Agrárkamara elnöke elmondta: a háromnapos kiállítás és vásár költségvetése 16 millió forintra tehető, amelyhez a szakminisztérium 5 millió forinttal járul hozzá. A három nap alatt megközelítően 15 ezer látogatót várnak. A város a területeket ingyenesen bocsátotta a kiállítás szervezői rendelkezésére. Ismertetése szerint a vásáron jelen vannak élelmiszer-előállítók, gépforgalmazók, alapanyag-termelők és kereskedők, vetőmag fajtatulajdonosok, tenyészállat kiállítók, borászok és vadgazdálkodók.

Az expón díjakat is átadtak: a vásár nagydíját a helybeli székhelyű Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. kapta, míg az élelmiszeripari nagydíjat az ugyancsak helyi Pápai Hús 1913 Kft.-nek ítélték oda. A kiállításon és vásáron osztották ki a tizennegyedik alkalommal megrendezett Veszprém megyei palackos borok versenyének díjait is; a versenyre a megyéből 59 borászat 204 bormintával nevezett be. Nagyarany minősítést és díjat kapott ifj. Puchinger Ede somlói borász a 2010-es évjáratú tramini muscat ottonel cuvée borára, s ugyanezen elismerésben részesült a badacsonytomaji Borbély Családi Pincészet is a 2008-as évjáratú olaszrizling boráért. Több második és harmadik díjat, valamint különdíjakat is átadtak, illetőleg a vásáron több agrárágazati kategóriában is osztottak ki elismeréseket – számolt be az MTI a kamara tájékoztatója alapján – írja a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink